Tavaly szeptember és idén február közt 101 ember halt fagyhalált az országban

2019. február 6. 13:39 2019. feb. 6. 13:39

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint 101-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma az országban. Baranyában és azon belül Pécsen is sokakat érint a hajléktalanság és a lakhatási szegénység.

101-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma – adta hírül szerán a Magyar Szociális Fórum. Közleménye szerint a halálesetek 2018. szeptemberének hideg napjai és 2019. február 3. között következtek be.

Az elhunytak többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, továbbá kórházba szállítás közben, és odaérkezés után, mert már nem tudtak rajta segíteni. Megjegyezték, a tavaly október 15-től érvényes hajléktalantörvény - ami miatt Pécsett is volt már tárgyalás - életbelépése óta 94-en fagytak meg.

A Magyar Szociális Fórum felidézte, tavaly február 4-ig 114-en szenvedtek fagyhalált.

"Az emberjogi szervezet megállapítása szerint hazánkban valamelyest csökkentek ugyan a kihűléses halálesetek, de a fagyhalál tömeges társadalmi jelenség maradt. Az idei veszteség fő oka az idős, beteg, magányos emberekkel való gondoskodás elhanyagolása, a menhelyeken uralkodó állapotok, melyek miatt sokan inkább a szabad ég alatt maradnak, és az évről-évre ismétlődő tömeges kilakoltatások, melyek a hajléktalanság legfőbb utánpótlását jelentik"

- írja a közlemény.

Baranyában is fontos ügy a lakhatás és hajléktalanság

Hogy Baranya megyét mennyire érinthette a fagyhalál, azt nem tudni, mivel sem a Magyar Szociális Fórum, sem a rendőrség nem ad évek óta ki erre vonatkozó adatot, de a hajléktalanokat segítő szervezetek sem szokták nyilvánosságra hozni ezeket.

Pécsen is problémát jelent a lakhatás kérdése és a hajléktalanság. A Város Mindenkié pécsi csoportja (AVM Pécs) korábbi adatai szerint 2017-ben a mintegy 4000 önkormányzati lakásban élők több mint negyede érvényes szerződések nélkül élt (családjával) az ingatlanokban, vagyis ők lakhatási szempontból veszélyeztetettnek számítottak.

Az AVM Pécsnek a megváltoztatott lakásgazdálkodási rendszerrel szemben is voltak fenntartásaik, de kiálltak a hajléktalanokat kriminalizáló törvény ellen, még tüntetést is szerveztek, mikor az első pécsi hajléktalan bíróság elé került.

Az AVM Pécs többször is szervezett már a hajléktalanokat segítő rendezvényeket - ilyen volt például a Szolidaritás Éjszakája -, legaktívabb hajléktalan társuknak lakáskeresésben is segítettek, február 3-án pedig a Szabadkikötőben tartottak Lakni Kell! címen programot a lakhatásról (ennek a programnak február 10-én lesz folytatása, bővebben ebből a cikkből lehet tájékozódni).

Február 3-a meteorológiailag a leghidegebb napja a télnek, a Február Harmadika Munkacsoport 1999 óta végez ezen a napon felméréseket a hazai hajléktalanság élethelyzetéről, kilátásairól.

Az idei február harmadika abból a szempontból is jelentős, hogy ez az első felmérés a hajléktalanságot kriminalizáló törvény bevezetése óta. (Pécsen 2017. szeptemberében a szervezet korábbi adatai szerint több mint 1500 hajléktalan élt.)

Aradi Fanni, az AVM Pécs aktivistája a Pécsi STOP-nak így nyilatkozott korábban erről:

Tudjuk, hogy a büntethetőség hatással volt az utcán élők túlélési stratégiáira, ki a bujkálás, ki a tömegszállás igénybevétele mellett döntött.

Következő megmozdulásukat február 13-án tartják a Reggeliben, ahol a lakhatási mozgalmakról lesz szó.