Tavaszig biztosan nem emelkedik a pécsi buszsofőrök fizetése

2020. január 20. 15:46 2020. jan. 20. 15:46

Középtávú, hároméves bérmegállapodásban gondolkodik a Tüke Busz sofőrjeit illetően a pécsi önkormányzat, hangsúlyozva, tisztában van a városi cég finanszírozási gondjaival, az elhamarkodott ígéretek azonban nem vezetnének semmi jóra.

Mindezt annak nyomán közölte a pécsi önkormányzat, hogy az elmúlt időszakban sajtóhírek arról szóltak, a Tüke Busz Zrt. mellett működő kisebbik érdekvédelmi egység, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 25 százalékos béremelést szeretne 2020-ra nézve, és ha január végéig nem születik ez ügyben megállapodás, akár sztrájkolni is készek.

A cégnél lévő nagyobbik érdekképviselet, a Független Dolgozók Szakszervezetének vezetője, Hofekker Ferenc ugyanakkor lapunknak korábban azt nyilatkozta, jelenleg csak feszültségkeltés zajlik a SzAKSz részéről, valamint a nevezett szervezet lényeges információkat hallgat el a munkavállalók elől a sztrájk kérdésében, ő ezért sem tudja támogatni az esetleges munkabeszüntetést. 

Az önkormányzat hétfői közleményében megjegyzi, Pécs város vezetése tisztában van a Tüke Busz Zrt. örökölt finanszírozási problémáival, ezen belül is azzal, hogy az elvártnál kevesebb forrás jutott a bérek emelésére. Mint írták, a normatív támogatás nem fedezi a költségeket, a buszközlekedés rendszere megújításra szorul, a drága hitelből vett buszflotta nincs Pécsre szabva és tény, hogy a Tüke Busz Zrt. dolgozóinak bérére és a béremelésekre kevesebb forrás jutott az elvártnál.

Hangsúlyozzák, az önkormányzat elkötelezett a gondok megoldásában, ám ez csak komplexen, világos koncepció mentén lehetséges. A buszsofőrök jövőképének biztosítását elsősorban egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban látják a megoldást, amelyet nem csak a Tüke Busznál, de a többi pécsi közműcégnél is célul tűztek ki. 

"A fentiekkel szöges ellentétben állna, ha ma elhamarkodott ígérgetésbe kezdenénk, és az is bizonyos, hogy január 31-éig nem lesz bérmegállapodás. Pécs város közgyűlése március 15-éig fog dönteni idei költségvetéséről, addig felelőtlenség lenne bármiféle ígéret a Tüke Busz dolgozói felé. Pécs önkormányzata addig a buszvezetők és a cég többi munkatársának türelmét kéri annak érdekében, hogy megalapozott döntések és kölcsönösen előnyös megállapodások születhessenek a pécsi közösségi közlekedésről"

- folytatódik a közlemény, melyben megjegyzik, a város a bértárgyalások folytatására felhatalmazta a Tüke Busz Zrt. menedzsmentjét.

Forrás: Pécsi STOP