Távolodik Pécs a megyei jogú városok univerzumától?

2018. május 15. 16:19 2018. máj. 15. 16:19

Összességében megnyugtató a megyei jogú városok cégeinek helyzete az ÁSZ szerint, a szomszéd vár polgármestere, Szita Károly meg is nyugodott. A számvevőszéknél jártunk utána, hogy Pécs hogyan nem rontotta le a statisztikákat a közszájon röpködő de máig bizonyítatlan milliárdos hiányok ellenére. A megoldás egyszerű, mégis briliáns. A NER faszán működik.

Váratlan cikk jelent meg a nemzeti együttműködés távirati irodájának honlapján. Az MTI kedden a következőket írta:

„Összességében megnyugtató képet mutattak a megyei jogú városok gazdasági társaságainál végzett számvevőszéki ellenőrzések - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével folytatott megbeszélésén.”

„Domokos László a megbeszélésen elmondta: az elmúlt mintegy másfél évben az ÁSZ - többek között az MJVSZ elnökének felvetése alapján - nagy számban ellenőrzött olyan gazdasági társaságokat, amelyek a 23 megyei jogú város többségi tulajdonában vannak. … ezek a cégek alapvetően jó állapotban voltak, a gazdálkodásuk szabályozottsága összességében megnyugtató képet mutatott, ami azért rendkívül lényeges, mert a helyi közszolgáltatások biztosításában meghatározóak.”

„Szita Károly a megbeszélésen rámutatott arra, az önkormányzati rendszer átalakításának, illetve az új finanszírozási rendszernek köszönhetően kiépültek azok a kontrollok, amelyek képesek megakadályozni a települések újbóli eladósodását. Szita hozzátette azt is: egyes településeken ugyanakkor kockázatot jelenthetnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok.”

(Ezzel mondjuk akkorát vert rá a pécsi önkormányzat - ami egy szöget sem vehet már az ÁSZ hozzájárulása nélkül - hátsójára egy pókhálós porolóval, hogy az egy hétig biztosan nem ül rá – a szerk.)

Pécsett ugye már az önkormányzati adósság is olyan méreteket öltött, hogy Orbán kormánya az ÁSZ teljes kontrolljához kötötte a mentőcsomagnak álcázott bajbólkihúzó hitelt. Ám a nagyon rossz nyelvek szerint a városi cégek adóssága a város sarának többszörösére rúghat. Érthetetlen, hogy hogyan nem derült ki máig, mekkora is az összeg valójában.

Szerkesztőségünket nem hagyta nyugodni: hogy lehet az, hogy az elmúlt másfél év ÁSZ ellenőrzései általánosságban mindent ennyire rendben találtak, és egyetlen szó sem esik Pécsről?

A számvevőszékhez fordultunk, és rögtön ki is derült, hogyan nem esett folt a statisztika becsületén.

Az ÁSZ nagyon készségesen felsorolta, hogy melyik pécsi cégeket ellenőrizte, köztük volt a AIR-Horizont Pécs-Pogányi Repülőtér Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a Tüke Busz Közösségi Közlekedési Zrt., a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt., a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. és a Tettye Forrásház.

Igen ám, de a legtöbb cégnek a 2011 és 2014 közötti időszakát ellenőrizték, de a legutolsó vizsgálatokat is lezárták 2017 januárjában. Így aztán mindenki nagyon könnyű szívvel jelenthette ki, hogy az elmúlt másfél évben aztán általánosságban minden a legnagyobb rendben volt.

Arról, hogy korábban mi nem volt rendben a pécsi cégeknél, az alábbi cikkeinkben írtunk:

[size="20"][url="https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/485264_szabalytalansagokat_talalt_a_szamvevoszek_a_janus"]Szabálytalanságokat talált a Számvevőszék a Janus Pannonius Múzeumnál[/size][/url]

[url="https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/485996_asz_pecs_onkormanyzati_cegek_gazdalkodas_jobbik"][size="20"]Vizsgálódott az ÁSZ a városi cégeknél, felelősöket keres a Jobbik[/size][/url]