Településrészek függetlenedésével kampányol Szigetváron egy fideszes jelölt

2019. október 10. 13:50 2019. okt. 10. 13:50

Szigetváron az egyik fideszes jelölt szórólapon lengette be, hogy ha kell, akkor három településrész függetlenedik a várostól. A szigetvári polgármester szerint sokba kerülne az önállósodása ezeknek a településrészeknek, de a városnak is.

A szigetvári polgármester dr. Vass Péter tette közzé a Facebook-oldalán pár napja, hogy az egyik fideszes jelölt arról írt kampánykiadványában, hogy Zsibótnak, Becefának és a Szőlőhegynek ki kellene válnia Szigetvárból. 

Horváth József képviselőjelölt ugyanis a következőket írta le (betűhíven közöljük a leiratot):

"Tisztelt Lakosság!

Ezeket a célokat csak az Önök és Országgyűlési képviselőnk segítségével tudjuk megvalósítani (bekötőutak, kerékpárút). Természetesen az is kell hozzá, hogy a leendő szigetvári képviselő testület együtt működő magatartást tanúsítson irányunkba, és adja vissza az elvett jogainkat, illetve bővítsék ki azokat. Amennyiben ez nem történik meg, megválasztásom esetén javaslom a szigetvártól való kiválást. Természetesen a kiválásról és bennmaradásról a lakosság dönt. A leendő részönkormányzat és vezetője ezt tudomásul veszi, és ennek megfelelően folytatja munkáját. (...)"

Horváth eztán még ismertette a kiválás menetét (falugyűlési döntés a kiválásról, népszavazás ugyanerről, minisztériumi és köztársasági elnöki hozzájárulás), majd pedig kitért arra, hogy miért is rossz ezen területeknek az, hogy Szigetvárhoz tartoznak. Ilyen például, hogy nem tudnak résztvenni vidékfejlesztési pályázatokon, a Modern Falu programban, de a falusi csok-ból is kimaradnak. És még dohánybolt sincs a területen - olvasható a kampányanyagban, amelyben az is bekerült, hogy megválasztása esetén a jelölt ingyenes italfogyasztású bulit kínál.

Erre válaszolt dr. Vass Péter, Szigetvár regnáló és újrázni kívánó polgármestere a Facebookon, aki kifejtette, hogy mennyibe is kerülne ezen településrészeknek a kiválás. Megemlítette a falubuszok fenntartását, a szemétszállítás költségeit, a közvilágítás éves díját, a kultúrházak fenntartását, az utak és árkok karbantartásának költségét, illetve a részönkormányzat területén élők egészségügyi és szociális ellátási költségei is az új települések vállát nyomnák.

A polgármester az elmúlt évek eredményeit is felsorolta, majd hozzátette, hogy dohánybolt azért nincs a területen, mert "amikor annak idején erre kellett pályázni (pénzt kellett rá áldozni), és ezt a jelek szerint nem vállalta be egyetlen vállalkozó sem a területen." Arra is kitért, hogy a városi lakosságszám lecsökkenése miatt más besorolás alá esne Szigetvár és ez a fejlesztési pénzekben mutatkozna meg. 

"A fentiek alapján az mindenképpen elgondolkodtató, hogy mi alapján írták rá a Fidesz-KDNP jelöltjei a szórólapjaikra, hogy „Nekünk Szigetvár az első”, ha éppen a város jelenlegi egységének szétszakításáról írnak"

- olvasható a bejegyzésben.

Forrás: Pécsi STOP