Teljességgel elfogadhatatlan Vincze Balázs eljárása a FESZ szerint

2018. április 27. 13:08

Nyílt levelet írt a Független Előadó-művészeti Szövetség Vincze Balázsnak, hogy legyen már kedves, és indokolja meg, miért is vetette le a műsorról az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot. Szerintük Vincze eljárása teljességgel elfogadhatatlan.

Az Igenis, miniszterelnök úr! című darab elmaradása/betiltása kapcsán nyílt levelet írt a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Vincze Balázsnak, a Zzolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetőjének.

Szétalázzák a Kodály Központot az indoklás nélkül törölt Alföldi-darab miatt

Sorra érkeznek a negatív kommentek és a rossz értékelések a Kodály Központhoz a Google rendszerében a múlt héten indoklás nélkül törölt Igenis, miniszterelnök úr! című színdarabot, melyben Alföldi Róbert is játszik. Alföldinek a választás előtt Zalaegerszegen torpedózták meg a beszélgetős estéjét, ugyanilyen módival.

A FESZ-nek tagja az Átrium Színházat működtető Thea Nonprofit Kft., az érdekvédelmi szervezet ezért fordult Vincze Balázshoz és a ZSÖK-höz - olvasható a szinhaz.org cikkében.

"Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!

Ez az első alkalom, hogy érdekvédő szövetségünk kollégához intéz nyílt levelet. Az apropó igen szomorú, de hiszünk benne, hogy a hiba nem helyrehozhatatlan.

Az Ön által vezetett társaság két héttel ezelőtt indoklás nélkül levette műsoráról szövetségünk egyik tagszervezetének előre egyeztetett vendégelőadását.

Bízunk benne, hogy Ön is egyet fog érteni azzal a határozott véleményünkkel, hogy ez az eljárás egyenrangú szakmai partnerek között teljességgel elfogadhatatlan. Egyetlen ilyen incidens is elég ahhoz, hogy bizalmatlanságot szüljön, de egyúttal olyan precedenst is teremt, amely pillanatok alatt széleskörű szakmai, művészi és morális zülléshez vezethet. Afelől sincs kétségünk, hogy Önnek mint felelős intézményvezetőnek, támogatásokról döntő kurátornak és gyakorló előadóművésznek nem kell magyaráznunk, miért.

Szeretnénk tehát kollégánkként megkérni, hogy döntését utólag írásban indokolja, hiszen ezt nemcsak partnere, hanem a szakma és a közpénzek felhasználása iránt érdeklődő nyilvánosság is teljes joggal várja el Öntől.

Nem próbáltunk az Ön megkerülésével utánajárni, hogy mi késztette vajon e döntés meghozatalára. Feltételezni sem szeretnénk semmit az Ön megkérdezése nélkül, ezért Öntől szeretnénk első kézből megtudni, hogy mi történt. S ha nyilvánosan is ki tud állni a saját döntése mellett, kérjük, tegye meg!

Tisztelt Igazgató úr, kedves Balázs!

Kollégaként, intézményvezetőként és pártatlan kurátorként kérjük, mutassa meg, hogy a szakmai etika független bármilyen körülménytől! Mutassa meg, hogy az egymás iránti szakmai megbecsülésünk kölcsönös, legyen szó táncról vagy színházról, állami, városi vagy független szervezetekről! Mutassa meg, hogy továbbra is bízhatunk adott szavában!

Fontos tudnunk, hogy a jövőben is számíthatunk Önre mint elfogulatlan szakértőre, nemcsak a Zsolnay Negyed vezetőjeként, hanem az NKA Táncművészeti Kollégiumának szakmai kurátoraként is.

Ezért kérjük, hogy nyilvánosan indokolja meg döntését. Amennyiben Önnek is fontos a helyzet tisztázása, azt megelőlegezett bizalommal fogadjuk.

Belátásában és mihamarabbi válaszában bízva, kollegiális üdvözlettel:

a FESZ elnöksége"

- olvasható a nyílt levélben.