Térkép: ennyi hó eshet Baranyában vasárnapig

2018. január 12. 14:42

Egy száraz, hideg kontinentális légtömeg miatt télies hétvégénk lesz, havazhat is, a hajnalban pedig helyenként -10 fokig is hűlhet a levegő. A Dél-Dunántúlon is sanszos némi téli csapadék, mutatjuk is a térképet a várható csapadékmennyiségről.

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű hideg levegő halmozódot fel a Kelet-európai-síkság felett - olvastuk az Időkép pénteki előrejelzésében. Ennek a légtömegnek a hatására egy nagy kiterjedésű anticiklon jött létre, melynek déli peremén hétvégén hozzánk is megérkezik a kontinentális eredetű hideg levegő. A hidegbetörés mértékét azonban a Kárpátok hegykoszorúja jelentősen enyhíteni, késleltetni fogja, de végül beömlik majd a hdeg.

Szombaton időjárási front nem lesz a térségünkben, ennek ellenére a medence belsejében találkozó szelek által létrehozott, úgynevezett összeáramlási zónák mentén többfelé számíthatunk csapadékra. Ez a csapadék havas eső, havazás formájában hullhat le. A Békéscsaba-Sopron tengely széles sávjában akár 2-4 centiméter vastagságú hóréteg is kialakulhat - írja a prognózis. Az északi, északkeleti országrészben kell szeles időre készülni, mely kifújja az itt felhalmozódott nedvességet, így napközben egyre inkább felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délutáni órákban már téliesnek mondható, 1-5 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Az Időkép térképe szerint az ország közepén lesz a legvastagabb hótakaró, de szinte mindenhol eshet egy kicsi:

Az előrejelzés szerint vasárnap északon, északkeleten mérhetjük, ahol -5, -7, a fagyzugos helyeken akár -8, -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de az ország többi részén is +1, -3 fokot mutathatnak a hőmérők. A délelőtt folyamán főként a Dunántúlon kell további kisebb havazásra, hószállingózásra számítani. Másutt többnyire felhős, északon, északkeleten viszont napos idő ígérkezik. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkülhet. Hideg lesz a délután is, fagypont körüli maximumok várhatóak.