"Tiszteletet a bányászoknak!" - a Hősök terén koszorúzott Péterffy Attila

2019. augusztus 31. 13:48 2019. aug. 31. 13:48

Augusztus utolsó és szeptember első napja Pécs bányászmúltja jegyében telik a baranyai megyeszékhelyen. Szombaton Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje a Hősök terén helyezett el koszorút, tisztelegve a munkavégzés közben és a II. világháború idején elhurcolt és kivégzett bányászok emléke előtt.

Pécs életét több mint kétszáz éven át határozták meg a Mecsek-hegységben működő külszíni és mélyművelésű bányák. Az ország minden részéről tízezrek érkeztek a városba a szén-és uránbánya jól fizető álláshelyeinek köszönhetően, az iparágazat fellendülésével pedig komoly fejlődésnek indulhatott a város. Oktatási, kulturális intézmények, városrész épült az ipar hozadékaként. Bár már több mint két évtizede annak, hogy az utolsó csille kigördült az utolsó bezárt, mélyművelésű bányából, Pécs bányászati múltja ma is meghatározza a város jelenét, a bányászat kulturális hagyományait máig sok család őrzi. 

A mostani hétvége a bányászatra és a bányászokra emlékezés jegyében telik. Szombat délelőtt Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület támogatását élvező, független polgármesterjelölt a pécsi Hősök terén koszorúzott Hencsei Zsolttal, az ellenzéki ernyőszervezet 2-es választókörzeti delegáltjával

"A munkavégzés közben életüket vesztő bányaművek hőseire és a II. Világháborúban elhurcolt és kivégzett bányászokra emlékeztünk meg egy-egy koszorúval. Tisztelet a bányászoknak!"

- írta a Facebookon Péterffy Attila. 

Péterffy Attila és  Hencsei Zsolt tiszteleg a bányászok emléke előtt a Hősök terén (Fotó: Facebook/Péterffy Attila)

 

Péterffy Attila és  Hencsei Zsolt tiszteleg a bányászok emléke előtt a Hősök terén (Fotó: Facebook/Péterffy Attila)

 

A Szabad Pécs úgy tudja, a független polgármesterjelölt szombaton Pécs-Vasason, a kultúrháznál, a Bányász emlékparknál, 16.30-kor, Szabolcsfaluban, Csertetőn pedig 18 órakor, vasárnap Pécsbányán 14 órakor, az Ágoston téren pedig 16 órakor is részt vesz bányásznapi megemlékezésen. Utóbbin a hivatalos program szerint részt vesz Páva Zsolt, Pécs polgármestere is.

Uránvárosban vasárnap lesz nagy bányásznapi rendezvény, azt a pécsi önkormányzat gründolja. A Szilárd Leó park, Uránbányász tér az Ybl Miklós utca és a 17 emeletes előtti tér is benépesül, a programok 13 órakor kezdődnek. Lesznek koncertek, óriástársasjáték, pónilivaglás, az Ybl Miklós utcában a BIOKOM, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara járműparkjával és az elektromos buszokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A programra kitelepül a Magyar Honvédség toborzó irodája, a Rendőrség és Vöröskereszt is, az ingyenes programok az Irigy Hónaljmirigy élő koncertjével zárulnak. 
 

Forrás: Pécsi STOP