Több baranyai mellékutat is felújított a Magyar Közút

2020. augusztus 12. 11:02 2020. aug. 12. 11:02

Az aranyosgadányi bekötőút, a Szigetvár és Kadarkút, valamint az Oroszló és Szentlőrinc közötti összekötő utat is felújította a Magyar Közút.

A közútkezelő ezekről közleményei emlékeztetnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi, négy és öt számjegyű mellékút teljes körű felújítását indította el. Baranya megyében több mint 20 kilométernyi út felújítása valósult meg európai uniós forrásból.

A program során az 58102-es jelű aranyosgadányi bekötőútat 1,3 kilométeren renoválták nettó 218 millió forintból. Az 1+786-os és 1+878-as, valamint 2+643-as és 3+870-es kilométerszelvények közötti szakasz felújítása során a kivitelező gondoskodott a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a jobb állapotú részeken pedig az aszfaltburkolat megerősítéséről. A szakaszon földpadka épült, kimélyítették a földárkokat, a meglévő átereszeket kitisztították, új forgalomtechnikai jelzéseket helyeztek ki és két peronnal ellátott buszöböl pár is épült.

A 6607-es jelű, Szigetvár-Kadarkút összekötő út 3,2 kilométeren újult meg nettó 322 millióból. A 8+600-as és 11+811,73-as kilométerszelvények közötti szakaszá felújítása során a kivitelező gondoskodott a szakasz kétrétegű aszfalt megerősítéséről. Külterületen földpadka, míg Somogyhatvan átkelési szakaszán nemesített padka épült, a meglévő földárkokat kitisztították, továbbá tartós kivitelű burkolati jeleket festettek fel. A szakaszon meglévő kapubejárók, telekbejárók, földútcsatlakozások alá a szükséges helyeken új átereszek épültek kerültek az útárkok folytonossága érdekében. Megújult a 8+645-ös kilométerszelvényben lévő híd, továbbá Somogyhatvan átkelési szakaszán valamint a külterületi szakaszon meglévő buszöböl párok és utasváró peronok is.

A 6601-es jelű Oroszló-Szentlőrinc összekötő utat 2,3 kilométeren újították fel nettó 224 millió forintból. Az út 21+740-es és 24+018,70-as kilométerszelvények közötti szakaszának felújítása során a kivitelező gondoskodott a szakasz kétrétegű aszfalt megerősítéséről, a szükséges helyeken a pályaszerkezet teljes egészében újjáépült.

Külterületen földpadka, Bükkösd átkelési szakaszán pedig nemesített padka épült, a meglévő földárkokat a szakemberek kitisztították, a burkolatra pedig tartós burkolati jeleket festettek fel. A szakaszon meglévő kapubejárók, telekbejárók, földútcsatlakozások alá a szükséges helyeken új átereszek épültek az útárkok folytonossága érdekében, továbbá megújult a Bükkösd-patak híd is.  

(Címlapfotó: Facebook/Magyar Közút)

Forrás: Pécsi STOP