Több ezren keresték már fel az újranyitott pécsi állatkertet

2020. május 28. 11:50 2020. máj. 28. 11:50

Közel ötezer fizető látogató nézte meg a május 9-én újranyitott pécsi állatkertet azon a három hétvégén, mikor újfent látogatható volt a zoo, a kedvező időjárás sokakat csábított a szabadba. Az állatkertben működő bérlőket járványügyi konstrukcióval próbálják segíteni, mely június végéig lesz érvényes.

Közel két hónapig tartó zárvatartást követően május 9-én, reggel 9 órától újra fogadja a látogatókat a pécsi állatkert, a járványügyi óvintézkedésektől övezett újranyitás problémamentesen zajlott. Az első hétvége alatt 1642-en keresték fel az állatkertet, amely 10 százalékot meghaladó visszaesés az előző két év azonos időszakának átlaga alapján és 17 százalékos csökkenés a májusi hétvégék átlagos napi látogatószámához képest - írtuk korábban az állatkert tájékoztatása nyomán.

Azóta eltelt két hét, lapunk ennek kapcsán arról kérdezte az állatkertet, hogy miként alakultak a látogatószámok. Siptár Dávid ügyvezető tájékoztatása szerint az újranyitás óta a hétvégi napok átlaga 810 fő, amely körülbelül 6% visszaesést jelent a két év átlagához képest, ugyanakkor növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

Az állatkert vezetője szerint ilyen rövid időtartamban ez a különbség elsősorban időjárási tényezőnek tudható be, illetve a 2-3-ai hétvégén még nem volt nyitva a kert, amely növelhetné - esetleg csökkenthetné - ezt az átlag számot.

A hétvégék látogatottság május 9-től:

Időpont Fizető látogató
2020. május 09. szombat 692
2020. május 10. vasárnap 941
2020. május 16. szombat 905
2020. május 17. vasárnap 697
2020. május 23. szombat 1059
2020. május 24. vasárnap 566

A rendkívüli körülmények miatt az állatkert csökkentette a jegyek árát. Ennek kapcsán arra is rákérdeztünk, hogy mi a helyzet az állatkertben működő bérlőkkel, csökkentették-e a bérleti, helyhasználati díjat, ha igen, mennyivel? 

- Az állatkertben működő bérlők esetében hosszabb időszakra, jellemzően havi, vagy éves bérleti díjakat állapítunk. Ezek megfizetése a bérleti szerződésben meghatározott rendszerességgel történik a rendszeresség arányában. Mivel a járványhelyzet miatt az állatkert korlátozásokat vezetett be, így a bérleti díjak esetében is könnyítést alkalmazunk - válaszolta az ügyvezető.

Elmondta, az állatkert március 15-ei bezárása és május 9-ei megnyitása közt bérleti díjat a társaság nem számolt fel. A május 9-ei nyitást követően a bérleti díjat annak időszakra (havi vagy éves) megállapított értékből arányosították napi bérleti díjra, konkrét számot viszont nem közölt.

Az ügyvezető szerint a szolgáltató maga dönti el, hogy mely napokon kíván kinyitni azzal a megkötéssel, hogy szabad- és munkaszüneti napokon kötelező biztosítania szolgáltatását. Bérleti díjat azokra a napokra fizet a bérlő, amelyek során nyitva tart.

Ez véleménye szerint egy igazságos, az elmúlt évek közös munkáját is szem előtt tartó megállapodás, amely segítséget nyújt a bérlők számára is és az állatkert szolgáltatásait is fenntartja. Ez a megállapodás 2020. június 30-ig érvényes, ezt követően az eredeti bérleti szerződésekben foglaltakhoz térnek vissza a felek.

Forrás: Pécsi STOP