Több mint 20 fajta rózsa virágzik most a pécsi köztereken

2022. június 15. 10:38 2022. jún. 15. 10:38

Bordó, rózsaszín, fehér, sárga – ezernyi színben és árnyalatban pompáznak most a rózsák szerte a városban. A BIOKOM NKft. munkájának köszönhetően a rózsaágyi felületek nagysága Pécsen 10 év alatt negyvenszeresére nőtt, ma már 1600 négyzetméteren gyönyörködhetünk ezekben a virágokban - közölte sajótközleményében a BIOKOM Nkft.

Virágba borultak a rózsaágyások Pécsen, amelyek a tűzpirostól kezdve a sárgán és lilán át a fehérig ezernyi árnyalatban pompáznak. Csaknem 1600 négyzetméter rózsaágyi felület található szerte a városban, amelyeken több mint 20 fajta virág nyílik. Nem volt ez mindig így, több mint 10 éves munka kellett hozzá, hogy ma ilyen sok helyen gyönyörködhessünk ezekben a virágokban - közölték.

A városüzemeltetési feladatok – így a zöldfelületek fenntartási munkái is - 2011-ben kerültek a BIOKOM NKft. hatáskörébe. Ekkor Pécsen a virágágyi felületek mérete nagyjából 2500 négyzetméter volt, rózsák pedig mindössze 40 négyzetméteren nyíltak. A társaság így azt a célt tűzte ki, hogy növelje a virágzó felültetek nagyságát figyelembe véve a fenntartási költségeket és a változó időjárást.

– Olyan növényeket kerestünk, amelyek intenzív virágzást produkálnak a nyári szezonban, fenntartási költségük mégis alacsony – emlékezett vissza Bozsits Boldizsár, a BIOKOM NKft. zöldterület fenntartási vezetője. – Így esett a választásunk az évelő növényekre és a rózsákra, hiszen utóbbiak a kiültetést követő két évet leszámítva jóval kevesebb kapálást, öntözést igényelnek, mint például az egynyári növények.

A tártsaság 2011-ben 5800 rózsatövet telepített, a nagyobb rózsaágyakat 2015-ben ültette, és azután a mennyiséget minden évben bővítette. Így érték el, hogy 2022-ben a 10 ezer négyzetméternyi virágágyi felületből 1600 négyzetmétert a rózsaágyak tesznek ki.

Az ültetésnél a szakemberek a floribunda és poliantha fajtacsoportot részesítik előnyben, mert ezek tömeges virágzást biztosítanak akár többször egy szezonban, látványos, nagy virágcsokrokat hoznak a hajtásvégeken, és nem utolsó sorban a magasságuk is ideális a városi környezetben.

A rózsák telepítésénél tehát az első két év a legkritikusabb, ilyenkor nagyobb odafigyelést, rendszeres öntözést, gyomlálást, talajlazítást, tápanyag-utánpótlást kívánnak. A tövek a gondoskodó munkának köszönhetően megerősödnek, és a további években szépen virágoznak, és ekkor az évi fenntartási munkák már szinte csak a tápanyag-utánpótlásból, a metszésből, valamint a tövek téli betakarásából állnak.

– A rózsák tövét a téli időszak előtt 20-25 centiméter magasan betakarjuk földdel, hogy megóvjuk őket a fagykártól – magyarázta Nagy Rita kertészmérnök művezető. – Általában március végén, amikor nagyobb fagyokra már nem kell számítani, lebontjuk a takarást, megmetsszük a rózsáinkat, és eltávolítjuk a sérült, fagyott, beteg hajtásokat.

A tavaszi munkák közé tartozik még a kapálás és a különböző kórokozók elleni növényvédelem is, nyáron pedig az öntözést, a tápanyag-utánpótlást és az elvirágzott részek eltávolítását igénylik az ágyások. Ősszel a társaság pótolja az esetlegesen elpusztult, hiányzó töveket, majd ismét betakarják őket, hogy a következő évben újból virágozhassanak.

A sokszínű, változatos formájú rózsák mellett is számtalan növény díszíti Pécs utcáit, tereit, évelők, egynyáriak, kétnyáriak és dézsás növények teszik zöldebbé a városi környezetet. A 2011-ben kitűzött cél továbbra is él, vagyis a BIOKOM NKft. azon dolgozik, hogy növelje, színesítse a város zöldfelületeit a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve. Az erre irányuló munkát 2021-ben a Virágos Magyarország versenyen is díjazták, akkor a szakmai zsűri Arany Rózsa-díjban részesítette Pécset. A város további elismerést is begyűjthet, hiszen a versenyre a pályázatát idén is benyújtotta.

Forrás: Biokom Nkft.