Több mint 400 hatóanyagot tesztelnek Pécsen a koronavírus ellen

2020. június 20. 14:26 2020. jún. 20. 14:26

Jakab Ferenc pécsi virológus, a víruskutató akciócsoport vezetője szerint egyelőre csak ugyanannyira lehet csodaszerként tekinteni azt az új gyógyszerre, ami jó lehet a koronavírus ellen, mint az előzőeket. Pécsen több mint 400 meglévő szer hatóanyagát tesztelik.

Az infostart.hu cikke szerint a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a minap tudományos áttörésként értékelte azt a brit jelentést, amely egy új gyógyszerről, a dexemetazonról szól, és amit a koronavírus ellen lehet felhasználni. 

A világban az orvosok a cikk szerint szkeptikusok, dr. Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatóközpontjának és a nemzeti víruskutató akciócsoport vezetője a következőt mondta el az infostart.hu-nak:

"Amikor ilyen nagy bejelentés történik, vegyes a fogadtatás, ugyanígy volt ez a hidroxiklorokin, a remdesivir és a favipiravir esetében is.

A szóban forgó gyógyszer vagy hatóanyag jó lehet, ha a kísérletek és a klinikai tesztek ezt igazolják, de valószínűleg nem a vírusra hat direktben, hanem az általa okozott immunreakciókat csökkenti, az úgynevezett citokinvihar leküzdésében lehet szerepe"

- magyarázta a virológus, aki szerint ez a szer sem a fertőzést előzi meg, hanem a tüneteket kezeli.

A pécsi professzor arra is rámutatott, hogy jelenleg a világban a meglévő gyógyszerkincs újrahasznosítását végzik, vagyis a most kapható gyógyszereket abból a szempontból vizsgálják újra, hogy az hasznosítható-e az új típusú koronavírus-fertőzés ellen, vagy sem. 

"Több mint 400 hatóanyagot tesztelünk jelenleg is, ezeknek közel 60 százaléka már tesztelt. Nyilván akkor lesznek megalapozott eredményeink, ha a kísérletek többször is ugyanazt az eredményt adják, de azt kell mondanom, hogy a tesztelt anyagok között van olyan, amely igen jelentősen csökkentette a vírus replikációját, ezzel laboratóriumi körülmények között csökkentette a vírusfertőzést."

Azt azonban hozzátette az infostart.hu-nak, hogy nagyon élesen külön kell választani a kémcsőben sikeres kísérleteket a sikeres klinikai kísérletektől. 

 

Címlapi kép: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

Forrás: Pécsi STOP/InfoRádió