Több mint 60 millióval tartozik baranyai tanároknak a szigetvári tankerület

2020. január 17. 13:33 2020. jan. 17. 13:33

Sajtóinformációk szerint a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésével foglalkozó tanárok nem kapták meg a különmunkáért járó pénzt több mint két éve. Akadnak olyan pedagógusok, akiknek félmillió forinttal tartozik a tankerület.

A Népszava cikke szerint több mint 60 millió forinttal tartozik a szigetvári tankerület több olyan baranyai tanárnak, akik az Integrációs Pedagógiai Rendszer (IPR) keretén belül foglalkoztak hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával és fejlesztésével. 

A lap szerint körülbelül 150 tanárt érint az ügy legalább nyolc iskolából a tankerület területén, ők több mint két éve várják a pénzüket, mivel a kifizetés jogalapját jelentő kormányrendelet 2018. januárjában lépett életbe. 

"Az érintettek közül többen a tankerület figyelmét is felhívták erre, majd azt a tájékoztatást kapták: a tankerület 2018-as költségvetésébe nem tervezték be az összeget. Ígéretet kaptak arra, hogy a 2019-es költségvetés elfogadása után rendezik az elmaradt, fejenként 400-500 ezer forintra tehető összegek kifizetését, ám ez mind a mai napig nem történt meg"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint erre figyelt fel a Magyarországi Roma Parlament elnöke, Horváth Aladár is, aki Maruzsa Zoltánnál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkáránál érdeklődött a kialakult helyzetről. 

"Nyilvánvaló, hogy az iskola önmagában nem képes ellensúlyozni a szociális és etnikai szelekciót, a társadalmi elkülönítés széles körét, ugyanakkor az iskolán belüli és az iskolák közötti szegregációt csökkentheti"

- fogalmazott Horváth a lap szerint.

Maruzsától Horváth Aladár január közepén kapott választ. Az államtitkár levelében elismerte az IPR pozitív hatásait, és arra is kitért, hogy elindult a program keretrendszerének fejlesztése. Az elmaradt tanári díjazásokkal kapcsolatban a Népszava szerint Maruzsa azt válaszolta, hogy a minisztérium fejezeti előirányzataiban nem áll rendelkezésre forrás az integrációs fejlesztőprogramokra, a forrás az iskolafenntartók költségvetésébe épül be. 

A lap szerint a problémáról amúgy a szigetvári tankerület értesítette a fölötte álló Klebelsberg Központ (KK) elnökét és gazdasági elnökhelyettesét, ezért a Népszava a KK-nál is érdeklődött, hogy mikor akarják az elmaradt béreket rendezni - választ azonban nem kaptak eddig. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnke, Totyik Tamás szerint cinikus és felháborító, hogy míg a tanárok elmaradt bérét nem rendezték, addig a tavaly december 10-ei Magyar Közlönyben az volt olvasható, hogy a "a kormány hozzájárult a 2019-es költségvetésben szereplő köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás legfeljebb 32,5 milliárd forinttal történő túllépéséhez".

Totyik szerint ráadásul anno a kormány azzal a szlogennel özpontosította az iskolákat, hogy így mindenki egyenlő feltételeket teremtsen. Ehhez képest van olyan tankerület, ahol ki tudják fizetni a pluszmunkát, és van olyan, ahol nem. 

"Éppen azoknak a pedagógusoknak a díjazását nem fizetik ki, akik a legnehezebb körülmények között dolgoznak"

- fogalmazta meg a Népszavának a PSZ alelnöke.

 

Forrás: Pécsi STOP/Népszava