Több veszteséget hozott össze idén eddig a Pécsi Kommunikációs Központ Kft., mint tavaly egész évben

2019. szeptember 16. 15:45 2019. szept. 16. 15:45

Egy önkormányzati előterjesztés szerint az önkormányzati lapot és honlapot kiadó cég az idei első félévben 41 millió forintos veszteséget termelt. Tavaly egy egész év után jött össze 31 milliónyi veszteség.

A pécsi önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága tárgyalja a szeptemberi közgyűlés előtt azt az előterjesztést, mely az önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Kommunikációs Központ Kft. 2019. évi első féléves beszámolójáról szól. 

Ez az a cég, amely az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában állóként kiadója a print Pécsi Híreknek és az online pecsma.hu-nak. Tavaly májusban a lap hangvétele miatt tüntetés is volt Pécs főterén, idén pedig a városvezetés eladta volna a céget, ám végül - miután nem volt érdeklődő - visszavonta az eladásról szóló döntését.

Az előterjesztés szövegében a következő mondat szerepel:

A társaság 162.612.000,- Ft mérlegfőösszeggel és 41.453.000,- Ft veszteséggel zárta a 2019. év első félévét.

Egy korábbi cikkünkben leírtuk ugyancsak egy önkormányzati előterjesztés nyomán, hogy 2018-ban a cég adózott eredménye 31 millió forintnyi veszteség volt. Idén ezt már az első félévben sikerült 10 millió forinttal túlszárnyalni.

Az előterjesztés egyik melléklete tartalmazza a felügyelőbizottság (feb) szeptember 9-ei ülésének jegyzőkönyvét is, ahol Katreiner Zoltán ügyvezető a következőket mondta el a cég anyagi helyzetéről:

(...) Amellett, hogy a számok magukért beszélnek, igazából nem számítottunk másra, persze nem jó mínuszos számokat látni egy beszámolóban. Tekintettel az idei évre vonatkozó megítélt támogatásra, annak felhasználására és az előzetesen kalkulált kiadásokra, én nem láttam benne semmi meglepőt, még rosszabbra is számítottam. (...)

A feb egyik tagja, Vozár Pál volt ÖPE-s önkormányzati képviselő arról beszélt a dokumentum szerint, hogy 70 millióval kevesebb a támogatás, mint tavaly, de szerinte lehet még kérni plusz támogatást (valószínűsíthetően az önkormányzatra gondol - a szerk.). Katreiner szerint sincs más út, mint a pluszpénz kikérése, mivel hiába tervezték, nincs akkora saját bevételük, amivel ezt a 70 milliós "hiányt" kipótolják.

Katreiner azt is bevallotta - miután egy másik feb-tag arról beszélt, hogy szerinte most sokkal jobban megy a cégnek, mint amikor ő odakerült a feb-be -, hogy bizonyos dolgokat ő sem ért, bizonyos dolgokat el kell fogadniuk, és nem a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. az egyetlen cég, amelytől megtakarítást vártak el, ez alól nekik sincs kibúvó.

Forrás: Pécsi STOP