Több per is várható jövőre a Zsolnay-gyár elfoglalási kísérlete ügyében

2018. december 27. 12:34 2018. dec. 27. 12:34

Sajtóértesülések szerint 2019-ben is folytatódni fog a bíróságokon több olyan per, mely a Zsolnay porcelángyár 2016-os sikertelen elfoglalásához köthető. Lesz olyan per is, amely a NAV eljárását eredményező feljelentés miatt indulhat.

A Népszava cikke szerint 2019-ben több olyan per is folytatódik a bíróságokon, amelyek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 2016-os - később sikertelennek bizonyult - elfoglalása miatt indultak még anno.

Mint ismert, 2016-ban először egy NAV-vizsgálat miatt zárolták a cég számláit, majd a gyárban dolgozók nagy többsége hirtelen felmondott, és a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kft-nél kötöttek ki.

A Zsolnay-Ledina háborúskodásról bővebben ezen és ezen a linken olvashatsz többet.

"Egy állami megrendelésekben bővelkedő cég – a központi költségvetésnek 200 milliós kárt okozva – áron alul felvásárolta a Zsolnay 400 milliós hitelét az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól, és azonnal követelték is a tartozás kiegyenlítését a zrt.-től.

Eközben a gyár 145 dolgozójának 80 százalékát átcsalták a fideszes irányítású pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Ledina Kft.-be.

A Zsolnay tulajdonosa, Bachar Najari, szír származású svájci állampolgár azonban kifizette az elődjei által felhalmozott 400 milliós tartozást, ezért a cég megúszta a felszámolást, az üzem vezetése pedig új dolgozókkal újraindította a termelést. A Zsolnay ellen folyó adóvizsgálat sem talált eddig szabálytalanságokat, így a cég azóta is működik, igaz, árbevétele a korábbi 6-700 milliónak a kétharmadára esett vissza"

- olvasható a cég elfuserált elfoglalása röviden a lapban. (A Népszava azt is megjegyzi, hogy a tartozás kifizetésével Najari négy értékes pécsi belvárosi önkormányzati ingatlanhoz jutott, ez volt ugyanis a tartozás fedezete.)

A Ledina azonban nem fényeskedett túlságosan, többször is volt tulajdonosváltás, gyanús offshore-cégek is voltak mögötte egy ideig, aztán idén az egyik utódcéget (Pannon Porcelán) kényszertörölték. A Szabad Pécs értesülései szerint a másik két utódcégnél (Ledina Épületkerámia Kft. és Pécsi Porcelán Kft.) a tulajdonosi kör fog végelszámolást kezdeményezni a jövő év elején.

A Népszava cikke szerint jövőre a következő perek fognak folytatódni:

  • a Zsolnay manufaktúra tőkemelési ügye: anno a tulajdonos egy olyan ingatlant (egy hajmáskéri ingatlan, rajta egy viztoronnyal) apportált a cégbe, amely a pécsi városháza szerint nem ér meg 300 millió forintot. Ezt bíróságon meg is támadták, első körben nekik adtak igazat, Najari viszont a döntést megtámadta, ezért folytatódik az ügy.
  • A porcelánmanufaktúra tavaly pert nyert azon 118 dolgozója ellen, akik anno rendkívüli felmondással tömegesen hagyták el a céget 2016 nyarának elején (az eljáró bíróság ugyanis nem látta megalapozottnak a rendkívüli felmondás indoklását). Ezen dolgozóknak összesen 23 millió forintos kártérítést kellene fizetnie a cégnek, ám a dolgozók a Kúriánál felülvizsgálatot kértek, februárban lesz ebből újabb tárgyalás.
  • Több polgári per is folyamatban van, az egyiket az egyik pécsi, kormányhoz közelálló portál tulajdonosa ellen (Kapitány Gergely) indította Najari. Ott két rendbeli rágalmazás miatt első fokon nyert a Zsolnay tulajdonosa, ám Kapitány mindkét döntést megfellebbezte.

    "Najari ügyvédje, Bodnár Imre nem titkolja: ha a magánvádas rágalmazási perek elmarasztaló ítélete jogerőssé válik, a Zsolnay tulajdonosa polgári perben többmilliós kártérítést követel majd, arra hivatkozva, hogy a netes újságban megjelent hazug információk gazdasági és erkölcsi kárt okoztak a porcelángyárnak" - írja a lap.

    A Népszava információi szerint Najari büntetőeljárást kezdeményezett a NAV-nyomozást elindító feljelentő ellen is. Ha beigazolódik a hamis vád (ami a nyomozást elindította), akkor polgári pert indít a feljelentő ellen a Zsolnay tulajdonosa, és több millió forintos sérelmi díjat fog követelni.