Tolnában és Somogyban sincs 24 órás, közfinanszírozott fogászati ügyelet

2020. augusztus 3. 09:51 2020. aug. 3. 09:51

Hat megyében, köztük két dél-dunántúliban nincs közfinanszírozott, 24 órás fogászati ügyelet - írja a Népszava.

A lap Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke nyomán azt írja, Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém megye is szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájában, miszerint a nevezett megyékben egyáltalán nincs tb-szerződött, 24 órás fogászati ügyelet, ez pedig mintegy 2 millió embert érinthet.

Nagy Ákos a lapnak arról beszélt, az ügyletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra, hogy abból szinte lehetetlen megoldani a problémát. Mint mondta, a fogászati anyagot az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket a kb. 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni. 

A legtöbb helyen, dacára annak, hogy folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani a jogszabályok szerin, mindössze néhány órás ügyeletet szerveznek a hétvégén és az ünnepnapokon. A cikk fogorvosi közösségi portálok bejegyzéseire hivatkozva azt írja, a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak. 

Nagy Ákos úgy számolt, hogy egy megyei jogú nagyvárosban egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet évente 50-60 millió forintnál kevesebből nem igazán hozható ki.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP/Népszava