Tóth Bertalan: ne sújtsa a kormány megszorításokkal a kisvállalkozókat a válság idején

2020. november 22. 14:00 2020. nov. 22. 14:00

A szocialista párt társelnöke vasárnap a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy jövőre a kormány olyan megszorításokat tervez, amely a kisvállalkozókat sodorná nehéz helyzetbe. Az MSZP emellett a koronavírus-fertőzötteknek 100 százalékos táppénz bevezetését javasolja, hogy ezzel is csökkenteni lehessen a munkahelyi megbetegedéseket.

November 22-én, vasárnap délelőtt a Facebook-oldalán beszélt arról dr. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hogy a kormány megszorításokkal sújtaná a KATA-s kisvállalkozókat a válság idején. 

Mint a videóban elhangzik, jövőre a Fidesz-kormány 

"olyan megszorítást tervez, hogy ha egy KATA-s vállalkozó egy helyről származó bevétele az adott évben meghaladja a 3 millió forintot, akkor az efölötti összeget 40 százalékos büntetőadóval akarják sújtani."

Tóth Bertalan a pártja álláspontját tolmácsolta, miszerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenki a túlélésért küzd, nem szabad a magyar kisvállalkozásokat ilyen megszorításokkal büntetni. Erről törvénymódosító javaslatot is beadtak a Parlamentben, abban olvasható, hogy 121 ezer vállalkozót érinthet negatívan, ha életbe lép a Fidesz által kitalált módi.

A társelnök azt is felvetette, hogy ha a kormány adót akar csökkenteni, akkor ne az önkormányzatokat hozzák nehéz helyzetbe az iparűzési adó felfüggesztésével, hanem mondjanak le a KATA-s vállalkozások büntetőadójáról.

(Az iparűzési adó felfüggesztésének ötletéről Parragh László, az iparkamara elnöke beszélt az elmúlt napokban-hetekben többször is, de a javaslata a fideszes politikusoknál is kiverte a biztosítékot, még Pécsen is.)

Tóth szerint az emberektől nem elvenni kell a járványhelyzet idején, hanem segíteni kell őket.

 

MSZP: Járjon 100 százalékos táppénz a koronavírus-fertőzötteknek

Az MSZP társelnöke szombaton egy másik Facebook-videójában arról beszélt, hogy a munkahelyeken azért terjedhet még mindig a koronavírus-fertőzés, mert sokan attól való félelmükben, hogy betegen sokkal kevesebbet kapnak kézhez a bérükből (az alacsony, 60 százalékos táppénz miatt), az esetleges tüneteiket eltitkolva továbbra is bejárnak dolgozni.

"A jelenlegi szabályozás anyagilag bünteti azt, aki a tünetei miatt otthon marad!"

- mondta el a videóban.

Az MSZP javaslata az, hogy a koronavírus-fertőzötteknek és a karanténban lévőknek is 100 százalékos táppénz járjon, erről a héten törvényjavaslatot nyújtottak be a Parlamentben, ahol már felszólalt a társelnök a témában.

"Azt akarjuk, hogy aki betegnek érzi magát, nyugodtan jelezze ezt a háziorvosnak, otthon maradhat a karanténban, várhatja a tesztelést, és ha igazoltan fertőzött, ne kelljen tartania attól, hogy kevesebb lesz a pénze! Azt akarjuk, hogy senkinek ne kelljen eltitkolnia a betegségét, csak azért, mert fél az anyagi hátránytól"

- mondta el Tóth Bertalan, aki szerint ez az intézkedés megállíthatja a koronavírus munkahelyi terjedését. 

 

Címlapkép: Facebook/dr. Tóth Bertalan/videórészlet

Forrás: Pécsi STOP