Tóth: „A Fidesz rendszerszinten befolyásolta a választást”

2018. április 12. 15:09 2018. ápr. 12. 15:09

Karácsony Gergely a listázásról és az az elleni tiltakozásról, Tóth Bertalan a választás rendszerszintű befolyásolásáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten a képviselői irodaház előtt.

Karácsony Gergely arról beszélt: míg a választások előtt csak beszélt Orbán Viktor a rendszer ellenségeiről, a Figyelőben már meg is jelent egy név szerinti lista. Éppen annak a Schmidt Máriának a tulajdonában álló lapban, aki a Terror Házát vezeti. Azt az intézményt, amely a 20. század borzalmaira, a B-listákra, kulák listákra hivatott emlékeztetni. Aminek a célja nem az volt, hogy ezeket újraéljük.

Karácsony hozzátette: olyan civileket listáztak, akik a munkájukat végzik és nem ellenfelei senkinek, legfeljebb a szegénységnek és a korrupciónak.

Ma újra visszatért a listázások időszaka, de az MSZP-Párbeszéd szövetség minden eszközzel küzdeni fog azért, hogy megvédje ezeket az embereket

– hangsúlyozta a Párbeszéd politikusa.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi parlamenti képviselője az Orbán-rezsim tisztességtelen eljárásáról beszélt. Arról, hogy a közpénzeket hogy használták fel a választások előtt, hogy a Fideszt miként támogatta a közmédia, az ellopott közpénzekből felvásárolt megyei és országos napilapokról. Létrehoztak egy olyan választási rendszert, amelyben kétharmados többsége lett egy pártnak, amelyre a választók harmada szavazott. Kamupártokkal zavarták meg a választókat. Sorozatosan lehet hallani arról, hogyan rendszerszinten befolyásolták a választásokat. Arról, hogy több ezer embert jelentetek be fiktív lakcímekre, pont aznap nyitották meg a kishatárátlépőket, így a nem ritkán magyarul sem tudó szavazók gond nélkül jutottak el akár Csepelre.

A választási iroda gyakorlatilag meghekkelte a Választás.hu-t a választás napján, visszatért a régi, sokkal nagyobb biztonsági kockázatú rendszerre – tette hozzá a pécsi politikus. - Maga az NVI vezetője is beismerte, hogy belenyúltak a rendszerbe, változott a szavazók részvételi aránya a honlapon. Halhatunk szavazókörökről rengeteg érvénytelen vokssal, és olyanokról, ahol éppen az ellenzékre leadott szavazatok tűntek el.

A Fidesz rendszerszinten befolyásolta a választást – jelentette ki Tóth Bertalan. - Éppen ezért az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatja azokat, akik igazságért kiáltanak, és ott lesz az erről szóló demonstráción is.

Arról a 444.hu írt, hogy az MSZP a Választás.hu furcsaságai miatt kifogást nyújtott be az NVI és elnöke ellen.

Az NVI informatikai rendszerének furcsaságai miatt nyújtott be kifogást az MSZP - 444

A választás.hu oldal működése, illetve nem működése, illetve az oldalon elérhető adatok furcsa változásai miatt kifogást nyújtott be az NVI és elnöke, Pálffy Ilona ellen az MSZP. Elsőként azt kifogásolják, hogy az NVI a választási informatikai rendszer túlterheltségére hivatkozva a szavazás napján elérhetetlenné tette a korábbi választások adatait, illetve azt, hogy az "átállított oldalon 2018.