Tovább bővült a pécsi okosparkolási rendszer

2022. május 13. 09:12 2022. máj. 13. 09:12

A pécsi okosparkolási rendszer alapját képező speciális szenzorok túlnyomó többségétmár beépítették a szakemberek a kijelölt parkolóhelyekre. Az érzékelők által küldött, folyamatosan frissülő adatok meg is jelentek a Parker nevű alkalmazásban, ezzel elindult a rendszer II. ütemének tesztidőszaka - közölte lapunkkal a BIOKOM Nkft.

Pécs fenntarthatósági törekvéseivel összhangban 2022. márciusában megkezdődött az okosparkolási rendszer kiépítése a megyeszékhelyen, amely az autósokat segíti abban, hogy szabad parkolóhelyet találjanak a projektbe bevont területeken. Az okosparkolási rendszer tehát segít megszüntetni a parkolóhelyek utáni felesleges keresgélést, ami végső soron a belvárosi forgalom csökkenéséhez és a levegőminőség javulásához járul hozzá - emlékeztetnek.

Közölték, hogy a telepítés I. ütemében a Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyei kaptak egy-egy speciális szenzort, amely érzékeli, hogy az adott helyen áll-e autó éppen. A telepítés II. ütemében további mintegy 460 parkolóhelyre építették be a szenzorokat a szakemberek a következő utcákban:

Jókai utca 35 mögötti zsákutca

Perczel utca

Lyceum utca

Munkácsy Mihály utca

Fürdő utca

Goldmark Károly utca

Bercsényi utca

Toldi Miklós utca

Gábor utca

Tímár utca

Felsőmalom utca

Király utca (Felsőmalom utca és Alsó- havi utca közti szakasz)

Jókai utca (Rákóczi úttól északra)

Váradi Antal utca

Eötvös utca

Dischka Győző utca

Zrínyi Miklós utca

 

A Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyeinek foglaltságát már április elején nyomon lehetett követni a Parker (Smart Lynx) nevű, okostelefonokra telepíthető alkalmazásban – ez bővült most a II. ütemben telepített szenzorok által küldött adatokkal.

Az applikáció azon túl, hogy a felhasználókat mindig aktuális információkkal látja el a parkolóhelyek foglaltságát illetően, a beállításoktól függően mutatja a parkolási zónákat, a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket, rakodóhelyeket vagy az elektromos töltőállomásokat. Navigációval segít a parkoló megközelítésében, illetve az applikációból a díjfizetést is egyszerűen kezdeményezhetjük. A Parker Android és IOS mobil operációs rendszerrel működő okostelefonra is ingyenesen letölthető. Mivel a rendszer továbbra is a tesztidőszakban tart, a BIOKOM NKft. szakemberei várják a pécsiek visszajelzéseit ezzel kapcsolatban - írják.

A szenzorok túlnyomó többsége tehát már a helyén van, de a parkoló autók miatt mintegy 30 darabot nem tudtak beépíteni a szakemberek a kijelölt helyekre - ezeknek az érzékelőknek a telepítését 2022. május 18-ára időzítették. Ezek a munkálatok már csak egy-egy parkolóhelyet fognak érinteni, lezárással, forgalomkorlátozással nem járnak. Az érintett helyeken a megállási tilalomra táblák figyelmeztetnek majd.

 

Forrás: BIOKOM Nkft.