Tovább fejlődik Pécs csapadékvíz elvezető hálózata

2022. július 26. 13:05 2022. júl. 26. 13:05

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontos feladatának tartja a városi csapadékvíz elvezető hálózat folyamatos fejlesztését. Ennek érdekében az önkormányzat megbízásából a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. május 4-én nyújtott be pályázatot Pécs települési mélyvonal csapadékvíz elvezetésének korszerűsítése címmel. A TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00005 kódszámú projektet a Közreműködő Szervezet a 2016. augusztus 9-én kelt döntése értelmében támogatásra jogosultnak nyilvánította. A projekt 754,8 millió Ft európai uniós, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült - írja közleményében a pécsi városháza.

Mint az továbbá kiderült, a projekt célja a város mélyvonali vízelvezető rendszerének, a megközelítőleg 3 km hosszú csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése, amely az Ipar utca – Vasút utca – Indóház tér – Mártírok útja – Veress Endre utca vonalon helyezkedik el. 

 

Péterffy Attila, Pécs polgármestere ismerteti a részleteket

 

A 2021. szeptember közepén indult kivitelezési munkálatok során az alábbi tervezett fejlesztések történtek meg az 1-0-0 főgyűjtő csapadékvíz-csatorna kapcsán:

 

  • Az Új-Füzes ároknál (a Megyeri úti felüljáró északi lábánál) egy 50 m3-es csapadékvíz-tároló medence és vízkivételi műtárgy létesült. Ugyanitt megépültek a csapadékvíz vezetékek betorkoló elemei az Új-Füzes árokba, illetve a betorkolások mederburkolása és a szervízlépcső elhelyezése is megtörtént. A vízkivételi műtárgy gépészetét és a gépek villamos betáplálását is megvalósították. 

  • Kiépült a Péchy Blanka téren keresztül a Szivárvány Gyermekház előtti csatlakozó aknáig a jégpálya keleti és északi oldalán található 1-0-0 B 280 méteres csatorna szakasz. 

  • A Veress Endre utcai Rendelőintézet keleti oldalán található kis és nagy parkoló csapadékvíz nyelőit elhelyezték, és rákötötték a hálózatra.  

  • Lefektették a Veress Endre – Ybl Miklós utca kereszteződéstől az Építők útjáig az 1-0-0 csapadékvíz főgyűjtő 166 méter hosszú, 1000 mm ÜPE anyagú gerincvezetékét aknákkal, ahol a meglévő rendszerre csatlakozik.

  • Elkészült a Veress Endre utcai csapadékvíz gerincvezeték, valamint szennyvízvezeték is.

  • A Veress Endre utcai Rendelőintézet és az Ybl Miklós utca között a szennyvíz- és a csapadékvíz gerinchálózat építése.

  • A Veress Endre utcában az elkészült rekonstrukciós munkálatokat követően a teljes északi oldali sáv is új aszfalt burkolatot kapott a Tüzér utcától egészen az Ybl Miklós utcáig.

 

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan, a munkálatokkal teljesen összehangolva Pécs egyik legforgalmasabb szennyvíz gyűjtőcsatornájának korszerűsítése is lezajlott a Veress Endre utcában. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. kicserélte az Ybl Miklós utca – Pécsi Műjégpálya közötti rossz állapotú szennyvízvezetéket, ezzel együtt az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti ivóvízvezeték is megújult.

 

A 159 millió forint értékű víziközmű-rekonstrukcióban összesen 300 méternyi új ivóvíz- és 670 méternyi új szennyvízvezeték épült, így a beruházás eredményeként biztonságosabb hálózat szolgálja a város lakóit. 

 

A nagy átmérőjű beton szennyvízvezetékek átlagosan 2,5 méteres mélységben húzódnak az útburkolat alatt a déli sávban – ez Pécs egyik legforgalmasabb gyűjtőcsatornája, napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át rajta. A korrodált betoncső helyett a legmodernebb üvegszálas poliészter szennyvízvezeték került a földbe, ezzel jelentősen erősödött a hálózat zártsága, a szolgáltatás biztonsága. 

 

A beruházás során az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti szakaszon az 1978-ban épült PVC ivóvízvezetéket is kicserélték a Veress Endre utca déli oldalán. A régi vezeték helyébe időtálló gömbgrafitos öntöttvas cső került; a vizes munkálat két bekötést érintett, köztük a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziumot.

 

Csúcs Zoltán vezérigazgató, Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata