Tovább folytatódik Boda környékén a tervezett atomhulladék-tároló kutatása

2020. január 26. 15:28 2020. jan. 26. 15:28

Az Országos Atomenergetikai Hivatal vezetője arról beszélt az Infórádiónak, hogy jelenleg még mindig csak telephelykutatás folyik Boda körzetében, ahol a tervek szerint a kormány elképzelte magának a nagy aktivitású atomhulladékok végleges elhelyezését. Az OAH főigazgatója szerint 2032-ig elhúzódhatnak a kutatások, és ha ott bebizonyosodik, hogy alkalmas a helyszín, a tároló megnyitása 2064 körül jöhet össze.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergetikai Hivatal vezetője beszélt arról az Inforádiónak, hogy elfogadták azt a kutatási keretprogramot, amely a Pécstől pár kilométerre fekvő Boda község közeli atomhulladék-tároló helyszínének további feltárását célozza. A kutatóknak a további kutatási fázisokra kell majd engedélyt kérniük, ezeknek kell majd igazolniuk azokat a reményeket, miszerint a bodai vizsgált közetréteg alkalmas a nagy aktivitású anyagok végleges tárolására - magyarázta Fichtinger Gyula.

A főigazgató a rádiónak úgy nyilatkozott, hogy 

"további kutatási fázisok kell, hogy igazolják a bodai kőzethez fűződő reményeket, vagyis azt, hogy ott mélygeológiai tárolókban akár kiégett fűtőelemeket is el lehessen helyezni. Ezek a vizsgálatok a 2030-as évek elejéig tarthatnak.

Ha a vizsgálat során megerősítést kap, hogy a terület alkalmas, 2032 környékén létesítési fázisba léphet a terv, országgyűlési jóváhagyással"

- sorolta Fichtinger Gyula, aki szerint közmeghallgatásokat is fognak még időközben tartani az ügyben.

A főigazgató szerint ha mindent rendben találnak a kutatások során, akkor 2064-re juthatnak el olyan fázisra, hogy a nagy aktivitású atomhulladékok végleges tárolására szolgáló tároló elkészülhessen. Jelenleg még mindig telephelykutatás-értékelés folyik, ezekkel kapcsolatos engedélyeket adott ki az OAH. 

Fichtinger Gyula beszélt a paksi atomerőműbővítésről is, amelynél a létesítésiengedély-kérelem benyújtása idén nyáron várható. 

Pécs nem kér az atomhulladék-temetőből

Pécs októberben megválasztott független polgármestere, Péterffy Attila pénteken adott ki egy bő közleményt arról, hogy mi mindennel foglalkozott a megválasztása óta eltelt időben. 

Ebben többek között arra is kitért, hogy a pécsi vezetés elutasítja, hogy a megyeszékhely környezetében atomhulladék-temető, vagy uránbánya nyíljon. 

 

 

Forrás: Pécsi STOP