Tovább gyorsul a járvány terjedése Horvátországban és Szlovéniában

2020. november 19. 14:20 2020. nov. 19. 14:20

Horvátországban és Szlovéniában is tovább gyorsul az új koronavírus-járvány terjedése, előbbiben közel a kétszeresére nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma novemberben - derült ki a válságstábok csütörtöki jelentéséből. Horvátoroszágban az egészségügyi miniszter is elkapta a fertőzést.

Horvátország: további korlátozások várhatóak

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3164 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 93 879-et. Az elmúlt napon rekordszámú, 49 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1200-ra emelkedett. Kórházban 1944 beteget ápolnak, közülük 204-en vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a kormány csütörtöki ülésén elmondta: újabb szigorítások bevezetését tervezik. Csökkentik a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, és kötelezővé teszik az otthoni munkát, ott ahol ez lehetséges. Részletekbe azonban nem bocsátkozott a tárcavezető.

A kabinet ülésén nem vett részt Vili Beros egészségügyi miniszter, akinek csütörtökön pozitív lett a koronavírustesztje. A tárca közleménye szerint a miniszternek enyhe tünetei vannak, és jelenleg karanténban van.

A Vecernji List című horvát napilap csütörtökön arról cikkezett, hogy Horvátországon kívül az Európai Unióban csak Észtországban enyhébbek a járvány megfékezését szolgáló intézkedések. Egészségügyi szakemberek már régóta figyelmeztetnek arra, hogy szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni az országban.

Horvátországban az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik.

Szlovénia: nem biztatóak az adatok

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által csütörtökön közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2064-gyel 61 028-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: az adatok egyáltalán nem biztatóak. Mindenkit nagyon aggaszt, hogy a helyzet hogyan alakul a következő napokban - fogalmazott.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

 

Címlapkép: Illusztráció: A zágrábi Szent Márk-templom - Fotó: pixabay.com CCO

Forrás: MTI