Tovább nőtt a régióban a tartósan üres háziorvosi körzetek száma

2019. augusztus 21. 08:57 2019. aug. 21. 08:57

Bár a június végi adatokhoz képest Baranya és Tolna megyékben nem nőtt és nem is csökkent a tartósan üres háziorvosi praxisok száma, Somogyban tovább folytatódott a növekedés.

Hónapról hónapra összesíti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a tartósan betöltetlen  háziorvosi körzetek számát, a legutóbbi listát augusztus elsejével zárták, vagyis a júliusi adatokat tartalmazza.

Tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek azt nevezik, ahol legalább fél éve nincs helyben háziorvos. Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

Legutóbbi cikkünkben a júniusi adatok alapján dolgoztunk, akkor Baranyában 11, Somogyban 19, míg Tolnában 25 tartósan üres körzetet lehetett találni a listán. Baranyában ráadásul két olyan körzet is létezik, ahol 2004. október elseje óta nincs helyben orvos. 

(Májusban egyébként Baranyában még csak 10, Somogyban 18, míg Tolnában 21 tartósan betöltetlen körzet akadt.)

A július adatok szerint Baranyában továbbra is 11, Tolnában pedig 25 ilyesfajta üres praxis található. Somogyban viszont eggyel, 19-ről 20 nőtt júliusra a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma. 

Az már csak "hab" a tortán, hogy egy korábbi felmérés szerint a háziorvosok 11 százaéka már elmúlt 60 éves, másik 11 százalékuk pedig már a 70. életévét is betöltötte. Mindeközben a fiatal, pályakezdő háziorvosok száma alacsony, emiatt a felmérés úgy számolt, pár éven belül akár 2000 praxis is megüresedhet, ami egymillió embert érinthet az országban - írtuk korábban a Mérce cikke nyomán.

Forrás: Pécsi STOP