Tovább nőtt a tartósan üres háziorvosi praxisok száma a régióban

2019. február 16. 10:28 2019. feb. 16. 10:28

Idén február elsejével is összesítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az országban a tartósan, vagyis legalább fél éve üres háziorvosi praxisok számát. A dél-dunántúli régióban Baranyaában és Somogyban változatlan, míg Tolnában nőtt az üres praxisok száma decemberhez viszonyítva.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) minden hónapban összesíti az országban a tartósan, vagyis legalább fél éve üresnek számító háziorvosi (felnőtt, gyerek, vegyes) praxisok számát.

Legutóbb a témával január elején foglalkoztunk, akkor a decemberi adatokat lehetett megtalálni az ÁEEK honlapján. Azok alapján Baranyában 9, Somogyban 18, míg Tolnában 19 tartósan üres praxis volt. (A tavaly novemberi adatokhoz képest Baranyában és Tolnában negatív irányba fordultak a dolgok, mert novemberben Baranyában csak 8, míg Tolnában 18 tartósan üres háziorvosi körzet volt. Baranyában egyébként két olyan körzet is van, ahol 2004 óta nincs helyben háziorovos.)

A tartósan üres háziorvosi körzetekben is folyik betegellátás, általában a szomszédos körzetek háziorvosai járnak át az üres praxis pácienseihez, ám a helyettesítéssel összességében mind a tartósan betöltetlen, mind pedig az orvos saját körzetében kevesebb idő jut egy-egy betegre.

A február elsejével lezárt friss adatok szerint Baranyában továbbra is 9, míg Somogyban továbbra is 18 tartósan üres praxis van.

Tolnában viszont tovább romlott a helyzet, ott mostanra a decemberi 19-ről 20-ra nőtt a tartósan üres háziorvosi körzetek száma.