Tovább nőtt az orvoshiány, miközben a kormány szívózik a nyugdíjas doktorokkal

2018. november 29. 13:42 2018. nov. 29. 13:42

Kicsivel, de októberhez képest tovább nőtt a tartósan betöltetlen prxisok száma az országban. Mindeközben a nyugdíjazás után tovább dolgozni vágyó orvosok még mindig a Miniszterelnökségre várnak, hogy a továbbfoglalkoztatásukról döntés szülessen. A dél-dunántúli régióban nem változott az orvoshiány, de akad két olyan falu is Baranyában, ahol 14 éve nincs helyben doktor.

Míg október elején az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvános kimutatása szerint 332 tartósan betöltetlen háziorvosi (gyermek, felnőtt, vegyes) körzet volt Magyarországon, a november elsejével frissített listán már látható, hogy az összesített szám néggyel 336 körzetre nőtt. (Ezekben a körzetekben is van orvosi ellátás, ám helyettesítéssel oldják meg más körzetekből. Ez pedig azzal jár, hogy egy-egy betegre kevesebb idő jut.)

A Medicalonline.hu cikke szerint mindeközben egyre több olyan nyugdíj után is a közellátásban dolgozni kívánó orvos van, akik hiába nyújtották be a továbbfoglalkoztatási kérelmüket, egyelőre nem kaptak arra jóváhagyást a Miniszterelnökségtől.

A jóváhagyás hiánya miatt viszont a munkáltató nem igényelheti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) a kiegészítő juttatás összegének folyósítását.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetője, Éger István a lapnak elmondta, volt olyan doktor, aki másfél év után kapott engedélyt a Miniszterelnökségtől.

A MOK elnöke még elmondta a lapnak, hogy utoljára két héttel ezelőtt kérte levélben Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy vessen véget ennek a „majomcirkusznak”. Ráadásul - tette hozzá, a Munka törvénykönyvének január elsejével életbe lépő "kedvező módosításai a nyugdíjas orvosokra nem vonatkoznak, ami durván diszkriminatív helyzetet teremt."

A szakdolgozóknak is hasonlókkal küzdenek, náluk 4-6 hónap is eltelik, mire megjön az engedély, addig viszont a dolgozó nem léphet vissza a rendszerbe. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a lapnak elmondta, "kiszámítható jogfolytonosságot biztosítana, és tervezhető jövőképet nyújtana mind a szakdolgozó, mind a munkaadó számára, ha automatikusan megadnák a továbbfoglalkoztatás lehetőségét, intézményi kezdeményezésre."

A Medicalonline.hu értesülései szerint egyébként a vonatkozó kormányrendeletet már megalkották, és októberben életbe is léptették volna, ám ez végül elmaradt. Most a tervek arról szólnak, hogy visszafoglalkoztatást vizsgához kötnék, ez viszont nagy felháborodást keltene a nyugdíj mellett dolgozó orvosok és szakdolgozók közt, mert nekik is meg kellene szerezni a kötelező továbbképzési pontokat, ha dolgozni akarnak továbbra is - olvasható a lapban.

A dél-dunántúli régióban nincs változás

Baranyában, Somogyban és Tolnában nem változott az októberi adatokhoz képest novemberre a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma: Baranyában 8, míg Somogyban és Tolnában 18-18 praxis áll üresen.

Baranyában található két olyan háziorvosi körzet is, ahol 14 éve csak helyettesítő orvost láttak: Ibafán és Nemeskén ugyanis 2004. október elseje óta nincs doktor helyben. Az előírások szerint a praxis betöltetlenségének kezdete után hat hónap elteltével (azaz ebben a két esetben: 2005. április elsejével) tartósan betöltetlenné válik egy háziorvosi körzet.