Továbbra sem tudni semmit a komlói börtönépítésről

2019. február 26. 14:37 2019. feb. 26. 14:37

Pénteken adták át Kiskunhalason az ország legújabb börtönét, a Pécsi STOP meg is kereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát a komlói létesítménnyel kapcsolatban. Egyelőre semmi konkrétumról sem tudni.

Pénteken adta át Magyarország legújabb börtönét Kiskunhalason Pintér Sándor belügyminiszter, aki arról is beszámolt, hogy további öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folytatják az egyeztetéseket.

A Pécsi STOP ezért megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), hogy miképp is áll a projekt, milyen véghatáridő van most meghatározva (mivel a börtönépítés már 2018 végén is bő egy éves csúszásban volt). Arra is rákérdeztünk, hogy hány főt fognak a komlói létesítményben foglalkoztatni, ebből hányan lesznek bv-állományban. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy 2016, a projekt indulása óta hány főt toborzott a BVOP Komló környékéről börtönőrnek.

Kérdéseinkre ez a válasz született:

"Magyarország Kormánya elkötelezett a férőhely-bővítési program megvalósítása, és ezzel együtt a börtönök zsúfoltságának megszüntetése mellett. A börtönépítési beruházásokkal kapcsolatos jogszabályok jelenleg is hatályosak.

Természetesen a toborzási tevékenységünk és ennek eredményeként az új felszerelők belépése országszerte folyamatos."

Arra is rákérdeztünk, hogy az eddigi munkálatok mekkora költségeket jelentettek. Erre a BVOP úgy felelt, hogy azt az önkormányzattól kérdezzük meg. Csakhogy mikor tavaly kiderült, hogy a korábban hirdetett 8 helyett csak 5 börtön épülhet meg, akkor a komlói önkormányzatnál faggatóztunk az addigi költségekről, akkor azt a választ kaptuk, hogy ebben a beruházó BVOP az illetékes - szóval némi kommunikációs csapdába estünk.