Tüke Busz: Továbbra is ingyenesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

2021. október 6. 10:20 2021. okt. 6. 10:20

A 2021. évi CII törvény rendelkezései értelmében a 27/2021. (I. 29) Korm. rendeletben foglaltak is változatlanul továbbra is érvényesek a veszélyhelyzet megszűnéséig, figyelemmel az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása érdekében. A hatályos szabályozás értelében a Tüke busz Zrt. az alábbi tájékoztatást adja:

A diákigazolványok és az ezeket helyettesítő igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek:

  • az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a szerinti igazolásokat abban az esetben is, ha azok
    • nyomtatott aláírást és pecsétet tartalmaznak, vagy
    • aláírást, pecsétet nem tartalmaznak,

figyelembe véve, hogy ezen igazolásokat a diákok elektronikusan kapják meg,

  • a 2019/2020. tanévi I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat,
  • a 2019/2020. tanévi II. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat,
  • a 2019/2020. tanévi köznevelési érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat.
  • a 2020/2021. tanévi I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat,
  • a 2020/2021. tanévi II. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat,
  • a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat.

 

 

Ingyenesen, a menetjegy megvásárlása nélkül veheti igénybe  a helyi személyszállítási közszolgáltatást (a továbbiakban utazási kedvezmény):

  1. a szociális, gyermekjóléti vagy gyemekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozó,
  2. a közszolgálati tisztviselőkről szóló szóló 2011. évi CXCIX. törvény vagy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti jogviszonyban álló,
  3. a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti jogviszonyban álló,
  4. a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban álló,

a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus –világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat ellátó személy.

Az utazási kedvezményre jogosult személy a jogosultságát a foglalkoztató által kiállított igazolással és a személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal igazolja.

Ingyenesen, menetjegy vagy bérlet megvásárlása nélkül utazhat a Tüke Busz Zrt. járatain az 1997. évi CLIV. törvény 3§ d) pontja szerinti egészségügyi dolgozó, valamint az az orvos-, és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, aki a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködik.

Egészségügyi dolgozónak minősül a törvény hivatkozása alapján az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel  rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

Az utazási kedvezmény jogosultság igazolása céljából:

  • az egészségügyi dolgozó a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt és az egészségügyi intézmény a kormányrendelet 1. melléklete szerint kiállított igazolást,
  • az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató a hallgató jogviszonyát igazoló igazolványt, valamint az őt foglalkoztató egészségügyi intézmény a kormányrendelet 1. sz. melléklete szerint kiállított igazolást

köteles  a Tüke Busz Zrt. járatain menetjegy- és bérlet ellenőrzés során felmutatni.

Fontos, hogy az igazolást csak egészségügyi intézmény állíthatja ki.

 

 

 

 

 

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján:

egészségügyi dolgozó:  az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

egészségügyi szolgáltató: a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására és az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet.

egészségügyi szolgáltatás: az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély birtokában vagy - törvényben meghatározott esetben - az egészségügyi államigazgatási szerv által történő nyilvántartásba vétel alapján végezhető egészségügyi tevékenységek összessége, amely az egyén egészségének megőrzése, továbbá a megbetegedések megelőzése, korai felismerése, megállapítása, gyógykezelése, életveszély elhárítása, a megbetegedés következtében kialakult állapot javítása vagy a további állapotromlás megelőzése céljából a beteg vizsgálatára és kezelésére, gondozására, ápolására, egészségügyi rehabilitációjára, a fájdalom és a szenvedés csökkentésére, továbbá a fentiek érdekében a beteg vizsgálati anyagainak feldolgozására irányul, ideértve a gyógyszerekkel, a gyógyászati segédeszközökkel, a gyógyászati ellátásokkal kapcsolatos külön jogszabály szerinti tevékenységet, valamint a mentést és a betegszállítást, a szülészeti ellátást, az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásokat, a művi meddővétételt, az emberen végzett orvostudományi kutatásokat, továbbá a halottvizsgálattal, a halottakkal kapcsolatos orvosi eljárásokkal, - ideértve az ehhez kapcsolódó - a halottak szállításával összefüggő külön jogszabály szerinti tevékenységeket is

 

egészségügyi intézmény: az egészségügyi szolgáltatók közül a

  • rendelőintézeti járóbeteg - szakellátást vagy fekvőbeteg - szakellátást nyújtó szolgáltatók,
  • az állami mentőszolgálat,
  • az állami vérellátó szolgálat, valamint
  • az egészségügyi államigazgatási szerv intézetei, amennyiben egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak.

Maszk használata a közösségi közlekedésben:

Bár jogszabály szerint a közösségi közlekedés használatakor jelenleg nem kötelező a maszk viselése, a Tüke Busz Zrt. azt javasolja és ajánlja utasainak, hogy aki szeretné, viselje a szájat és orrot eltakaró maszkot a pécsi helyi járatú autóbuszokon.

A társaság kiadott közleményében arra emlékeztet: a járványügyi szabályok betartása és egyéni döntés alapján a maszk viselése az egészség megőrzésében fontos tényező lehet, így ügyintézéskor az ügyfélszolgálati irodában, valamint a bérlet, menetjegy vásárlásakor a bérletpénztárakban is előnyös lehet a védőeszköz használata.

 

Tüke Busz Zrt.