Túl a félidőn a fenntartható energia-és klíma akcióterv társadalmi véleményezése

2021. augusztus 5. 18:32 2021. aug. 5. 18:32

Az éghajlatvédelmi és energiagazdálkodási célok érdekében a gyakorlati intézkedések, illetve a konkrét projektek formába öntéséhez a TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00001 azonosítószámú, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése című projekt keretében elkészült Pécs Megyei Jogú Város Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP). Pécs város vezetése számára kiemelten fontos a társadalmasítás, a témában nemrég civil fórumon mondhatták el a résztvevők véleményüket.


A tervben szereplő vállalásokat Pécs teljes területére, minden szektor figyelembevételével határozta meg a stratégia készítője. Már a terv készítése során, az adatgyűjtés időszakában felkeresték minden szektor képviselőjét, különös tekintettel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának gazdasági társaságaira, a Pécsi Tudományegyetemre, a városban működő energiaszolgáltatókra, lakásszövetkezetekre. Emellett a Pécs városában működő civil szervezeteket megkérdezték elektronikus úton. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A terv elkészültét követően, 2021. július 13. és augusztus 12. között folyik a dokumentum társadalmi egyeztetése, amelynek során lehetőség nyílik a településen élők, a település fejlődéséért tevékenykedők széleskörű véleménynyilvánítására a https://tarsadalmasitas.pvfzrt.hu weboldalon keresztül. A társadalmi párbeszéd kiemelten fontos Pécs önkormányzata számára, ebben az esetben pedig a dokumentum a város egészét érintő célokat határoz meg.

Az önkormányzat a vállalások megvalósításában, különösen a lakosság szemléletformálása kapcsán, hangsúlyosnak tartja a civil szféra szerepét, ezért fórumot szervezett az ezen a területen tevékenykedő szervezeteknek. A rendezvényen megjelenteket Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntötte, majd Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tartott rövid összegzést az akcióterv kidolgozásának folyamatáról. Ezt követően a szakértő bemutatta Pécs Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét. Az eseményen több mint 20 civil szervezet képviseltette magát, így a résztvevők személyesen is megfogalmazhatták a dokumentummal kapcsolatos véleményüket, javaslataikat és észrevételeiket. A civil fórumon – az akciótervhez közvetlenül kapcsolódó – elhangzott hozzászólásokat a szakértő beépíti a végleges dokumentumba.

Fontos kiemelni, hogy 2021. augusztus 12-ig van még lehetőség a dokumentummal kapcsolatos vélemények, javaslatok, észrevételek megírására és beküldésére elektronikus úton a https://tarsadalmasitas.pvfzrt.hu weboldalon kialakított társadalmasítási felületen.

Köszönjük, hogy véleményével Ön is hozzájárul Pécs Megyei Jogú Város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének elkészítéséhez! Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Címlapkép: Pécsma