Túlságosan megdrágult, így nem lesz haditechnikai park Tüskésréten

2017. december 11. 14:43 2017. dec. 11. 14:43

Eláll a Tüskésrétre tervezett haditechnikai park megépítésétől a pécsi önkormányzat, ugyanis sokkal drágább lenne a projekt, mint ahogy azt eredetileg számolták, plusz az eszközökre sem lehet az EIB-hitelt fordítani. A beruházásra már előre kaptak 274 milliót, azt most vissza kell fizetni.

Mégsem lesz haditechnikai park a Tüskésréten, hiába álmodozott erről nagyokat Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő.

A decemberi közgyűlés egyik előterjesztése szerint ugyanis sokkal többe kerülne a beruházás, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

A dokumentum szerint eleve évi 90 ezer fős látogatószám lett volna az, ami már visszahozza a beruházás költségét, főként azt az EIB-hitelt, amelyet a tervek szerint a haditechnikai eszközök beszerzésére fordítottak volna.

Az önkormányzat 286 millió forintot nyert el egy pályázaton, ám azt az eszközök beszerzésére nem lehetett volna fordítani, ezért kellett volna a hitel. Ráadásul az eszközök beszerzése időközben jó 150 millió forinttal meg is drágult.

Emiatt a fentebb már jelzett évi 90 ezres látogatószámhoz még 20 ezer főt kellett volna becsábítani, és a marketingköltségeket is alaposan meg kellett volna tolni az önkormányzat számításai szerint - de még ekkor sem lett volna a beruházás nullszaldós, pláne nem rentábilis fenntartású.

Ráadásul az előterjesztés szerint mivel az országban jól látható, hogy növekednek az építkezési költségek (ez részben annak is köszönhető, hogy lassan minden épkézláb szakember külföldre megy dolgozni a sokkal jobb keresetekért), ezért a pécsi haditechnikai parknál is körülbelül 80-100 milliós drágulással lehetett volna számolni.

Csizi Péter idén januárban még 286 milliósra saccolta a park létrehozásának költségét (eszközbeszerzéssel), a Pécsi STOP áprilisban már 450 millió forinttal számolt (eszközbeszerzéssel), a pécsi önkormányzat az előterjesztés szerint viszont év végére oda jutott, hogy 600 millió forint fölött lett volna a beruházás végösszege.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a novembertől március 15-ig terjedő időszak turisztikai szempontból holtszezon, vagyis tavasztól késő őszig lett volna idő csak az évi minimum 110 ezres látogatószám bevonzására.

Mindezek miatt a pécsi önkormányzat úgy döntött, elállnak a beruházástól, és az elnyert 286 millió forintos uniós támogatást visszafizetik. A támogatásból előlegként már 274 milliót megkaptak, és kicsivel több, mint 9 millió forintot el is költöttek belőle.

A terület nem marad parlagon, bevonják a tüskésréti szabadidőpark-fejlesztésbe.