Tüntetésre készülnek Pécsen a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók

2020. január 16. 11:24 2020. jan. 16. 11:24

Január 22-re, a magyar kultúra napjára szervez országos akciót a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, azon a napon a könyvtárak, levéltárak, múzeumok munkatársai feketébe öltöznek, Pécsett tüntetés is lesz. A kulturális és közgyűjteményi területen dolgozókat képviselő szakszervezet szerint ma egy doktori végzettségű munkatársuk 18 évig a garantált bérminimumért dolgozik, olyan alacsony a bértáblájuk.

Országos akciót szervez január 22-ére, a magyar kultúra napjára a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), mivel szerintük a bérezésük továbbra is megalázóan kevés. 

A közleményük szerint a könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési dolgozók a közlalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetésüket, viszont az 2008, vagyis 12 éve nem változott. 

A KKDSZ szerint az elmúlt évek minimálbér- és garantált bérminimum-emelése miatt a rájuk vonatkozó bértábla 82 százaléka érvénytelenné vált. 

"A mai Magyarországon egy doktori végzettséggel rendelkező dolgozó 18 évig a garantált bérminimumért dolgozik, egy egyetemi végzettségű munkatárs pedig 34 év után számíthat pár ezer forinttal többre, mint mondjuk a 18 éves érettségizett kollégája.

Jelenleg az országban a nettó átlagkereset 243 000 forint, miközben a bértábla legmagasabb fizetési kategóriája (doktori végzettség 51 év munkaviszony) csupán nettó 212 000 forint"

- olvasható a közleményben.

A KKDSZ azt is kifogásolja, hogy ugyan a kormány már évekkel ezelőtt beígért egy, a tanárok életpályamodelljéhez hasonló elképzelést, de annak kidolgozásából egyelőre nem lett semmi. Emiatt aztán 2017-ben a kormány bevezette a kulturális illetménypótlékot, viszont annak az összege az évek számától függően bruttó 20-30 ezer forint közt mozog. Az életpályamodell azóta sem készült el, a gyorssegély pedig nem csökkentette a kulturális területen dolgozók bérlemaradását.

"A KKDSZ első lépésként petíciót indított, melyben követeljük az azonnali bértárgyalások megkezdését. A bértárgyalások alapja: a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, de megtartva a bértábla eredeti arányrendszerét.   A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől.

Ezen kívül akciónk része, hogy január 22-én „gyászba borulnak a könyvtárak”, a könyvtárosok feketébe öltözve várják az olvasókat és több megyeszékhelyen (így Pécsett is) és Budapesten helyi akciókkal hívják fel a figyelmet.

Pécsett 2020. január 22-én 5 órától a Kossuth téren lesz a demonstráció"

- olvasható a KKDSZ közleményében.

Forrás: Pécsi STOP