Új, felszíni fogadóépülettel gazdagodik az Ókeresztény Mauzóleum

2022. június 22. 17:59 2022. jún. 22. 17:59

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír. A projekt a 2018. január 10-én közel 900 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült - írja közleményében a pécsi önkormányzat.

A kivitelezés során a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák vonatkozásában építési/kivitelezési és restaurátori munkák valósulnak meg, továbbá a projekt eredményeképpen az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá válnak.

 

A felújított Ókeresztény Mauzóleum 2022. június 22-én nyílt meg. . A Szent István téren elhelyezkedő, UNESCO világörökségi védettséget élvező, IV. századi sírkamrát bemutató Ókeresztény Mauzóleum derékmagasságú romkontúrja új, felszíni fogadóépülettel bővült. Az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása a 2021. július 12-én kezdődött meg. A felújítást követően egy színvonalas, fedett információs- és fogadótérbe érkezhetnek a látogatók, ahol jegyváltásra és ajándékvásárlásra lesz lehetőségük, valamint innen juthatnak le a föld alatti sírkamrához. Itt többek között 1600 éves, hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág, valamint több különleges falfestmény várja őket.

 

A térszíni romok és az épület korábbi bejárata korábban rejtve volt, így a beruházás keretében fontos szempont volt a jobb láthatóság és a figyelem felkeltése. Ahhoz, hogy megragadja a látogatók tekintetét, a tér átalakítására és egy megfelelő térszíni fogadóépítmény kialakítására volt szükség. A terveknek megfelelően a korábbi meredek rézsű laposabbá vált, tovább növelve a Mauzóleum térszíni romjai és a bejárat láthatóságát. A Mauzóleum bejárata is átalakult, a térfelszínen egy új, 66 nm alapterületű fogadóteret kapott. 

A cserjefelület helyére füvesített rézsűt alakítottak ki, a még jobb láthatóság érdekében a támfalakat megtisztították a borostyántól. Lényeges szempont volt, hogy a kivitelezés egyetlen fát se érintsen. 

Az épület ötvözi a tradíciót és a modern építészetet, a keleti oldalfal kőburkolatában több mint 200 átlátszó plexirudat helyeztek el. Ezeknek köszönhetően napközben a belső térbe természetes fény szűrődik, éjszaka pedig a kiszűrődő fény ad egyedi hangulatot az épületnek. A lapostetőn a modern burkolat mellett üvegtető is helyet kapott, amelyből kilátás nyílik a Székesegyházra is.

A sírkamra gépészeti berendezése több mint 15 éve készült el, és napjainkra oly mértékben elavult, hogy a sírkamra megfelelő hő- és páratartalmát már nem tudta biztosítani. Ezért új gépészeti rendszert építettek be.

 

Fejlesztették a térvilágítást is, és térfigyelő rendszert is kiépítettek. 

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a térnyitás a jövőben lehetőséget biztosít egy új, szabadtéri, kulturális programhelyszín létrehozására is.

A világörökségi helyszín bemutatásának most az első üteme készült el. Várhatóan ez év végéig további interaktív kiállítási elemekkel gazdagodik a Mauzóleum, melyek a látottak mélyebb megértését, megismerését segítik. Ilyen a 3D-kisfilm és egy kincskereső virtuális időkapszula játék, amely mobiltelefonos applikációval kapcsolja össze az 1600 éves emlékeket a ma emberével.

 

Az Ókeresztény Mauzóleum, mint turisztikai attrakció vonzerejét növeli az is, hogy 2022 végére a létesítmény multimédiás élménnyel is bővül, hiszen egy, a mauzóleum történetét bemutató animációs film készül, amely a helyszínen folyamatosan látható lesz - zárja közleményét a pécsi városháza.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata