Új pártot gründolt az első Orbán-kormány minisztere, P. Horváth Tamás is az alapítója

2020. október 15. 16:05 2020. okt. 15. 16:05

Új Világ Néppárt néven politikai pártot alapított Pálinkás József, az első Orbán-kormány minisztere, mely az elképzelés szerint a csalódott és bizonytalan szavazóknak lenne alternatíva. A szervezet alapítótagjai között van P. Horváth Tamás, aki tavaly ősszel a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben lett képviselő a pécsi közgyűlésben.

Az atomfizikus Pálinkás - aki az MTA elnöki tisztségét is betöltötte - a 444.hu cikke szerint volt LMP-s Ábrahám Júliával és az egészségügyi szakértőként a médiában sokat szereplő Lantos Gabriellával együtt. Pálinkás az utóbbi időben kiábrándult konzervatív értelmiségiként többször bírálta a Orbán-rendszert.

A párt bemutatkozására csütörtökön került sor, a Magyar Narancs cikke szerint a járványhelyzet miatt online formában. Az alapítók elfogadtak egy 17 pontos etikai kódexet, mely többek között tiltja a gyűlöletbeszédet, megköveteli az igazmondást és a tisztességes közpénzfelhasználást. Célként egy új politikai világrend megteremtését fogalmazták meg, a csalódott és bizonytalan szavazókra utaznak, politikai világnézetileg sokszínűnek jellemzik magukat, a konzervatív, zöld, liberális vélemény is megtalálható náluk. 

Követendő példaként említették a távozó indexeseket, valamint az SZFE-s diákokat, akik szeptember óta dacolnak a kormány önkényes átalakításával. Nem rétegpártot szeretnének, náluk mindenkinek helye van, aki elfogadja az etikai kódexüket. Úgy látják, hogy a Fidesz szavazótáborából tudnának elszipkázni embereket, az ellenzéki bázist nem gyengítenék. Pálinkás József azt is lenyilatkozta, hogy megmérettetné magát miniszterelnök-jelöltnek az előválasztáson.

A Pálinkás-párt alapítói között P. Horváth Tamás, a Pécset vezető koalíció politikusa is megtalálható, ezt ő maga jelentette be a Facebook-oldalán csütörtökön.

"Tisztelt választóim! Ennek a pártnak alapító tagja vagyok. Így könnyebb lesz a képviselői munka"

- írta P. Horváth.

Forrás: Pécsi STOP