Új szóló autóbuszok állnak forgalomba Baranya megyében is - fotók

2021. október 15. 11:47 2021. okt. 15. 11:47

Baranya megye sem marad ki a Volánbusz járműfiatalítási programjából, amelynek keretében 20 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát, és a napokban további 2 darab új Credobus Inovell 12 típusú jármű is érkezett a megyébe.

A Volánbusz kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények  minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A Credobus Econell 12 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki  közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó  szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. A  júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek  szállítását: az elmúlt hetekben a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű  utolsó darabjai is szolgálatba álltak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok – Pest megye kivételével – országszerte közlekednek. A modern járművekkel utasaink Baranya megyében jellemzően a Pécs-Bonyhád, Pécs-Mohács, Pécs-Siklós és a Pécs-Komló „gerincvonalakon” és az ezekhez kapcsolódó  részviszonylatokon találkozhatnak. 

 

Ez is érdekelhet: Tüke Busz: Váltsunk közösségi közlekedésre!

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus  utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére  kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb károsanyag  kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6d emissziós előírásoknak  megfelelő dízelmotor hajtja. 

Egy áprilisban kiírt eljárás eredményeként 55 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is frissíti  a közlekedési vállalat járműállományát. Ebből a napokban érkezett a megyébe 2 új autóbusz, melyek  a Pécs-Mohács-Baja viszonylaton közlekednek majd. A szintén a Kravtex Kft. által gyártott, EURO 6d környezetvédelmi besorolású járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely  kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval  felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek. 

Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő beszédében elmondta: „A 25 ezres Komlóról sokan ingáznak  naponta a megyeszékhelyre, ezért a Pécs és Komló közti tömegközlekedés az egyik legfontosabb és  legzsúfoltabb tömegközlekedési útvonal a megyében. Örömteli hír a Volánbusztól a legendásan  fegyelmezett és türelmes komlói utasok számára a nyári új balatoni járat után, hogy a most átadott  vadonatúj buszokkal tovább növekszik az utazási komfort és biztonság a baranyai utakon.” 

Nagy Csaba, Nyugat-Baranya országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy Siklós és a  megyeszékhely között az új Credo buszokkal tudnak közlekedni a közösségi közlekedést igénybe vevők.  A képviselő elmondta, hogy örömteli az is, hogy MÁV és Volánbusz mára olyan egységes szakmai  irányítás mellett működik, amely összehangolja a társaságok működését, ezzel is javítva a szolgáltatási  minőséget. Nagy Csaba hozzátette, hogy a Baranya megyei autóbuszpark bővítésének vonatkozásában nagyon fontos volt az, hogy magyar embereknek munkát adva, hazai gyártású autóbuszokat tudott  beszerezni a Volánbusz. 

dr. Őri László, Baranya Megye Közgyűlési elnöke kiemelte: „Az előttünk álló időszakban az a  legfontosabb célunk, hogy a megye gazdasága új lendületet kapjon, éppen ezért segítünk és  támogatunk minden olyan törekvést és befektetést, ami közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a helyi  gazdaság élénkítéséhez. A helyi gazdaság megerősödésének egyik legfontosabb feltétele a közlekedési  kapcsolatok megerősítése. Ezt a célt szolgálják a most forgalomba állított buszok is Baranya  megyében.” 

 

Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója hangsúlyozta: „A Volánbusz a  szolgáltatási színvonal emelése érdekében folyamatosan jelentős fejlesztéseket hajt végre, amelynek  jól látható eredményei vannak. Folyamatosan érkeznek új autóbuszaink, melyek – az elmúlt évek  legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki  autóbusz-közlekedés megújításában. A falvakban élők számára gyakran az egyetlen közlekedési  lehetőséget jelentik járataink, amelyek Baranya megyében több mint 280 kistelepülés lakói számára  teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló, összesen 1,37 milliárd forint értékű 22 új autóbusz éves szinten csaknem 5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi  szolgáltatást. A járműbeszerzéseknek köszönhetően az autóbusz-vezetők munkakörülményei is  folyamatosan javulnak: a stabil munkahely, biztos megélhetés mellett egyre kényelmesebb,  környezetkímélőbb, könnyen vezethető és ergonómikus kialakítású járművek várják a Volánbusz  meglévő és leendő munkavállalóit.” 

A most bemutatott korszerű járműveknek köszönhetően a térségben közlekedő helyközi  járműállomány átlagéletkora 13,33 évről 12,36 évre csökkent, az autóbuszok 7%-a újult meg. 

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a  most érkezett járművekkel együtt összesen már 42 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a  térségben. 

 

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb,  korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó  flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll  forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!