Újabb iskoláknál létesítenek „Kiss & Go” parkolókat

2021. július 30. 13:50 2021. júl. 30. 13:50

Kilenc újabb pécsi általános iskolánál alakítanak ki „Kiss & Go” parkolókat.

A pécsi önkormányzat tavaly augusztusban hozta létre az azóta nagy sikert arató „Kiss & Go” parkolási lehetőséget, amely rendkívül népszerű a szülők körében, mivel nem kell parkolójegyet vásárolniuk, amíg a gyerekükre várnak.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A „Kiss & Go” a Biokom által kialakított különleges várakozóhely, amit tábla és felfestés is jelez, mely szerint a „csúcsidőben” reggel 7 és 8, valamint 15 és 17 óra között csak három percre lehet megállni. A gyerekek az autónál tudnak elbúcsúzni szüleiktől, így gyorsan felszabadul az adott parkolóhely.

Ruzsa Csaba  alpolgármester a Pécsmának elmondta, hogy hogy az iskolákkal az egyeztetéseket július legelején kezdték meg, ezek pedig részben még ma is folynak. Mint mondta, a legtöbb helyen üdvözölték a lépést, mindössze egy megkeresett intézmény nem élt a lehetőséggel, viszont van, ahol az eredeti tervekhez képest bővül a „Kiss & Go” parkolók száma.

Hozzátette, hogy a parkolókhoz szükséges forgalomtechnikai beavatkozásokat, valamint – ahol szükséges – a kavicságyak kialakítását a Biokom augusztus második felében végzi el, hogy a szeptember elsejei iskolakezdésre elkészüljenek parkolóhelyek.

A tavaly kialakított „Kiss & Go” parkolóknak nagyon jó volt a fogadtatása, már akkor a folytatás mellett döntöttünk, ugyanis ez megoldás csökkenti a károsanyag-emissziót, hiszen kevesebbet kell szabad parkolók után kutatni az autósoknak, továbbá segít a szülőknek és a gyerekeknek is, mert a parkolókat az intézményekhez legközelebbi helyeken alakítjuk ki, ahonnan biztonságosan megközelíthető az iskola – mondta az alpolgármester az önkormányzati lapnak.

Kihangsúlyozta, hogy a szülői visszajelzések miatt az eredeti 3 helyett várhatóan 2 percre csökken a „Kiss & Go” parkolóban eltölthető várakozási idő.

Az alábbi pécsi sulik közelében alakítanak ki további „Kiss & Go” parkolókat:

  • Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium (az Apáca utcában, 5 parkolóhely)
  • Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium – Valeria Koch Gymnasium, Grundschule, Kindergarten und Schülerwohnheim (a Mikes Kelemen és a Tiborc utcában, 3+3 parkolóhely)
  • Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (az Acsády Ignác utcában, 8 parkolóhely)
  • Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Óvodája (az Engel János úton, 5 parkolóhely 30 méteres hosszon)
  • Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolája (az Alkotmány utcában, 4 parkolóhely)
  • PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája (az Őz utcában, 5 parkolóhely)
  • Cserepka János Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola (a Radnóti Miklós utcában, 4 parkolóhely)
  • Illyés Gyula Általános Iskola (Málom-Hegyi úton, 4 parkolóhely)
  • Belvárosi Általános Iskola (a Megye utcában, 3 parkolóhely).

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  


Forrás: Pecsma.hu