Ujhelyi: történelmi átalakulás előtt áll az európai egészségügy

2021. január 15. 17:19 2021. jan. 15. 17:19

Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.

Ujhelyi István tájékoztatása szerint az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) a nap folyamán jelentős többséggel fogadta el azt a dokumentumot, amely a következő hétéves uniós költségvetés egészségügyi programjának és külön büdzséjének tartalmi kereteiről szól.
    

Kiemelte, hogy a lépéssel az Európai Parlament illetékes testülete egyetértését adta az Európai Tanács kapcsolódó álláspontjához, ezzel pedig megnyílt az út a teljes megvalósítás felé. Szavai szerint fontos és úttörő előrelépést jelent, hogy a most megerősített álláspont egyértelműen támogatja az európai egészségügyi unió koncepciójának minél szélesebb megvalósítását. Kiemelkedően nagy eredménynek nevezte továbbá, hogy az EU4Health program része lett az általa szorgalmazott minőségi standardok kidolgozása és érvényesítése az egészségügyi ellátásban.
    

"A koronavírus-járvány brutálisan és egyértelműen bizonyította az európai közösségnek, hogy a globális fenyegetésekkel szemben nem lehet pusztán tagállami válaszokat adni, hanem szorosabb és integráltabb együttműködés kell az egészségügyben is" - fogalmazott.
    

Kijelentette, az európai egészségügyi unió minél szélesebb körű megvalósítása egyszerre fogja garantálni a minőségi ellátást és a betegbiztonságot minden tagállamban, így Magyarországon is.
 

Forrás: MTI