Újra megnyitották a Barbakánt, jövőre több más középkori emléket is felújít a városvezetés

2019. december 5. 14:14 2019. dec. 5. 14:14

Miután tavaly ősszel egy gerenda lehullott a Barbakánra vezető feljárón, az önkormányzat lezáratta a középkori erősséget. Most újra megnyitották, bruttó 30 millió forintba került az újabb felújítás - mivel 2014-ben egyszer már renoválták a bástya körüli faszerkezeteket. A tervek szerint 2020-ban a Citrom utcai középkori városfalat és az északi várfalsétány melletti városfalat teszi rendbe az önkormányzat.

December 5-én, csütörtökön kora délután tartott Péterffy Attila független polgármester sajtótájékoztatót a történelmi belváros szélén álló Barbakánnál. 

Mint elmondta, tavaly ősszel, miután egy gerenda lehullott a bástyára vezető feljáróról, az önkormányzat lezáratta a középkori erősséget. A városvezetés a járóhíd komplett szerkezetét kicseréltette és a régi fa tartószerkezet helyére acél került, valamint a hídszerekezet komplett tölgyfaborítást kapott, de a járófelületeket is megújították. 

Barbakán - Fotó: Pécsi STOP

Mostanra fejezedőtt be a rekonstrukció, a Barbakánba 60 köbméternyi tölgyfát építettek be, maga a felújítás bruttó 30 millió forintba került - magyarázta a polgármester, aki hozzátette, immár ismét a turistákra vár az erősség. 

Az új járófelület a kapuhíd felé - Fotó: Pécsi STOP

Péterffy Attila kitért rá, hogy polgármesterjelöltként azt ígérte, hogy Pécs turizmusát és idegenforgalmát fejleszteni fogja, ezért 2020-ban is folytatódni fognak a rekonstrukciók: először a Citrom utcai városfal gyilokjárójának faszerkezete újul meg, majd pedig az északi várfalsétány melletti városfal rekonstrukcióját kezdik meg. De ezek csak egy-egy cseppjei az ötéves céloknak - tette hozzá.

Péterffy Attila a sajtótájékoztatón - Fotó: Pécsi STOP

Újságírói kérdésre - miszerint 2014-ben már egyszer felújította a város a Barbakán faszerkezetét, most pedig megint hozzá kellett nyúlni kompletten - a polgármester azt mondta, mérnökként az a véleménye, hogy valószínűsíthetően az akkori munkát nem kellő mértékben, vagy kellő minőségben folytatták le, ezért kellett ismét hozzányúlni. 

Látkép nyugat felé a Barbakánról - Fotó: Pécsi STOP

Egy másik újságírói kérdésre - mi a helyzet a Modern Városok Programban anno meghirdetett többi beruházással, például az élményfürdővel - Péterffy Attila elmondta, reményei szerint lesz áttörés ezeknél a projekteknél, megkezdték már a kormánnyal a tárgyalásokat, de ez hosszú folyamatnak ígérkezik. Az egyik témája a tárgyalásoknak pont az élményfürdő és annak állami támogatása, de itt még nincsenek eredmények. A cél az, hogy a fürdő megépüljön - tette hozzá.

Megtekintés - Fotó: Pécsi STOP

A Barbakán nem lesz éjjel-nappal látogatható - csakúgy, mint a korábbi években -, meghatározott időben van csak nyitva, éjjelre lezárják.

Látkép a lőrésből - Fotó: Pécsi STOP
A Barbakán kapuja - Fotó: Pécsi STOP

 

 
Forrás: Pécsi STOP