Újra beindulhat az uránkitermelés a megyében

2012. február 20. 16:20 2012. feb. 20. 16:20

Együttműködési megállapodást kötött az ausztrál Wildhorse Energy Ltd, és a Mecsekérc Zrt., valamint a Mecsek-Öko Zrt a mecseki urántermelés újraindítása érdekében - mondta el a Napi Gazdaságnak az ausztrál társaság pénzügyi igazgatója, Chris Dinsdale. Az igazgató szerint egyelőre a közös munka csupán a lehetőségek felmérésére irányul.



A közeljövőben egy közös vállalatot hoznak létre a társaságok, így egyesítve az ausztrál cég 42,9 négyzetkilométeres területre, illetve a Mecsek-Öko Zrt. egy 19,6 négyzetkilométeres területre érvényes kitermelési jogosultságait - ezek a jogosultságok 38,5, illetve 10 millió tonna kitermelésére szólnak - írja az index.hu. Mivel az urán világpiaci ára többszöröse annak az értéknek, ami a mecseki bánya 1997-es bezárásakor volt érvényben, így Matt Swinney, a Wildhorse Energy Ltd ügyvezető igazgatója szerint ez a tény megfelelő alapot szolgáltat a projektnek.
Az ausztrál vállalat az elmúlt években közel 400 próbafúrást végzett a területen, és előzetes becslése szerint a következő 20 évben évi 1,2 millió tonna uránércet fognak kitermelni, 500 munkahelyet teremtve ezzel. A most megkötött megállapodás értelmében a három társaság közösen fogja az újranyitáshoz szükséges technikai, kommunikációs, és üzleti tervezési munkákat, valamint az engedélyezési feladatokat.

A Wildhorse Energy Ltd másik projektje a térségben a Pécs, Komló és Váralja körüli területeken található széntelepek elgázosítással történő kifejtése, melyből a cég előzetes becslése alapján 1-1,25 milliárd tonna szénvagyonhoz juthat - írja az index.hu