ÚjraélesztHős – ha csak egy képzésen vesz részt a gyereked, ez legyen az

2019. február 22. 11:19 2019. feb. 22. 11:19

Ősz óta járja a pécsi általános iskolákat egy maroknyi lelkes intenzív betegellátó szakápoló. A céljuk nem kevesebb, mint egy teljes generációba beoltani nem csak az újraélesztéshez szükséges ismereteket, de a készséget is, hogy természetes legyen segíteni a bajban.

„Pár lelkes kollégánkkal az intenzív osztályról alapvető elsősegély-nyújtási és újraélesztési ismeretek oktatásába kezdtünk kisiskolások körében 2018 őszén. Tesszük mindezt azért, mert az intenzív osztályon dolgozva naponta szembesülünk annak tragikus kimenetével, amikor az újraélesztést a helyszínen nem, vagy csak későn kezdik el. A beteg keringése visszatérhet, tudata azonban már sosem. Ez rendkívül szomorú, gyakran következik be az emberélet delén, ezek az emberek élhetnének még hosszú, produktív életet, a családról, utánuk maradó gyermekekről nem is beszélve”

- írja bemutatkozó levelében a pécsi ÚjraélesztHős Képzés egyik tagja, Imhoffné Szalma Éva. Azt sajnos nem adhatja közre a kis csapat, hogy melyik pécsi egészségügyi intézmény intenzív osztályának dolgozóiról van szó, pedig a kezdeményezés több mint előremutató. Osztályvezető nővérük Darányi Ágota, a csapat tagjai közül Sztankovics-Bakó Bettina mentőtiszt főállásban, Szluka Barbara pedig végzős mentőtiszt hallgató, míg Kovács Edina orvosnak tanul, emellett Mayer Judit, Polyák Martin és Kálmán Diána is részese a kezdeményezésnek.

Mint megtudtuk: a mai napig a magyar embereknek csak 10%-a tud, akar vagy mer elkezdeni újraéleszteni, holott a hirtelen szívhalál áldozatainak többsége (ami naponta átlagosan 70 honfitársunk életét követeli) megmenthető lenne a gyors és hatékony segítséggel. Az elmúlt években több kezdeményezés is született, a vonulat legismertebb darabjai rövid videók, amelyek Vinnie Jones vagy Csuja Imre segítségével vezetik rá az egyszeri britet és magyart, hogy mit tud tenni egy gyilkos szívleállás közepette.

A pécsi csapat szerint ennél tovább kell menni, és minél kisebb korban kell elkezdeni az erre nevelést. Ám ez a fajta képzés manapság hiányzik, annak ellenére, hogy a csoport vezetője szerint kisiskolás kortól már megvan hozzá a gyerekek értelmi befogadó képessége és 3.osztálytól már bizonyítottan a fizikai erejük is.

Mint mondják, nem lehet ezt az ismeretet elég korán átadni és elég sokszor elismételni. Ezért felajánlották a segítségüket az iskoláknak és szabadidejükben elkezdték járni azokat. A legtöbb intézményben örömmel és együttműködve fogadták felajánlásukat és megindultak az oktatások. Ősz óta körülbelül 400 iskolás gyermek sajátíthatta el a fontos tudást és terveik szerint még sok helyre mennek.

„Célunk egy olyan felnövekvő pécsi nemzedék, akiknek a segítségnyújtás zsigeri teendő, akik teljesen felkészültek az újraélesztési és elsősegélynyújtási teendőkből, és ha sor kerül rá, tudnak és mernek majd segíteni. A gyermekek rendkívül fogékonyak és együttműködőek ezen a téren”

- írják az ÚjraélesztHősök tanítói, akik nem csak hirtelen szívhalál, az eszméletlen sérült ellátása és a légúti idegentest esetén eszközlendő lépésekre is tanítják a kicsiket.

"Meggyőződésük, hogy a gyerekek lelkesedése jó esetben a szülőknek is segít. Így otthon újra átismétlik, mit kell tenni, ha baj van, és ha megtörténik, éppen a gyermek pozitív, bátor hozzáállása segíthet a szülőnek is hogy akarjon és merjen cselekedni."

A hősképzők terve, hogy az átadott tudást tanévenként újra és újra átismételjük, tesztekkel mérik vissza hatékonyságukat és így az oktatást folyamatosan mozgásban tartják.

A lelkes egészségügyisek felnőtteket is oktatnak, velük a bölcsőhalál, a gyermekkorban előforduló veszélyes esetek ellátását, és a sok helyen már fellelhető automata életmentő defibrillátor használatát ismertetik meg. Gyermekeknél a légúti idegentest, az eszméletlen sérült ellátása és az újraélesztés az anyag, elméleti és gyakorlati síkon is, illetve a felmerülő kérdések megválaszolása.

„Nem tudhatjuk, mikor, hol lesz rá szükség, de ha csak páran e nyomán segítővé válnak szituációkban, az nagyszerű eredmény lenne”

- így Szalma Éva.