Uránbánya: a Wildhorse tájékoztat, a civilek tiltakoznak

2012. augusztus 16. 17:05 2012. aug. 16. 17:05

Csütörtökön öt órakor tartja lakossági fórumát a Pécs környékén urán után kutató Wildhorse. A neMecsek mozgalom szóvivője közben az uránbányát körüllengő mítoszokat rombolja a Facebook-on.





A mecseki uránbányászat újraindítását támogató álláspontot közkeletű hiedelmek határozzák meg, ezek sorában az első a tervezett bánya gazdasági jelentőségével kapcsolatos túlzó várakozás - írja Peták Péter bejegyzésében.

Míg a bányanyitás mellett kampányolók a gazdasági fejlődésről és nemzetgazdasági érdekről beszélnek, Peták leszögezi: a bányanyitásra készülő ausztrál cég által közzétett információk alapján a mecseki uránbányászat újraindításának Pécs térségében valójában nem lenne jelentős gazdasági és munkaerő-paci hatása.
Peták kifejtette: közel ötszáz fő foglalkoztatását tervezik, a régi uránbánya fénykorában több mint nyolcezren dolgoztak a vállalatnál.
Nem tartja soknak a korábban emlegetett "100 milliós nagyságrendű" iparűzési adót sem, összevetve a7 milliárd forinttal, amelyet Pécs önkormányzata 2012-re irányzott elő erre a bevételfajtára.

Peták Péter szerint tehát "nem a Wildhorse Energy által közzétett adatok, hanem a nosztalgiából és a jelenlegi válságos helyzetből fakadó csodavárás alapozza meg azt a hiedelmet, amely szerint jelentős gazdasági és munkaerő-piaci hatása lenne a Pécs alatti uránbányászatnak". Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nem a termelő tevékenység és az abból származó árbevétel eredményezte Pécs ipari nagyvárossá fejlődését, hanem éppen fordítva, az erőltetett iparosítás, a Szovjetunió atomhatalmi pozíciója és a gazdaságossági szempontokat felülíró "békeharc" eredményezték Pécs és a Mecseki Ércbányászati Vállalat kivételezett helyzetét.

Uránváros nem az uránbánya bevételéből épült, hanem szovjet kölcsönből - tette hozzá a civil szervezet szóvivője.



Peták arról ír, hogy a cég számítása szerint 70 dolláros fontonkénti uránáron lehet gazdaságos a kitermelés, a korábbi éves termelés megduplázása mellett, a jelenlegi ár viszont tartósan 50 dollár körül van. A mecseki urán csak rendkívüli költségekkel termelhető ki: a még bennmaradt ismerten gyenge minőségű ércért a korábbinál még mélyebbre kell lemenni és a korábbinál szigorúbb szabályozási környezet is növeli a költségeket.

A civil szervezet szóvivője szerint az uránbányászat újraindítása kapcsán számolni kell a más ágazatokban várható negatív hatásokkal (pl. turizmus, külföldi egyetemisták), és azokkal a nagyon hosszú távú környezeti hatásokkal, amelyek kezelését végül mindenképpen a társadalom fizeti meg.

"Végeredményben tehát az egyik oldalon nincsen sok minden. Gazdasági és munkaerő-piaci szempontból nem várható akkora pozitív hatás, ami Pécs és térsége komoly problémáival összemérhető lenne. Ugyanakkor egészségi, környezeti és városarculati szempontból egyértelműen károsnak minősíthető az elképzelés" - összegezte véleményét Peták Péter.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop