Uránbánya: sunyiban közös cég az állammal

2013. május 17. 12:06 2013. máj. 17. 12:06

Közös projektcéget alapított az állam a Mecsekérccel, és Kövágószőlős önkormányzatával, Magyar Urán Zrt. néven. Az LMP közleményben tiltakozott, hogy a pécsiek alig jutnak információhoz a tervezett próbafúrásokkal kapcsolatban, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik.



Az LMP szerint minden korábbi ígéret és hitegetés ellenére a Dunántúl legnagyobb városa, a területében is érintett Pécs továbbra sem kap alapvető információkat a Wildhorse ausztrál projektcég által tervezett uránbányászattal kapcsolatban. Leszögezik: a külföldi cég közvetlenül egyeztet a magyar kormánnyal. Közös projektcéget alapítottak a Mecsekérccel, és Kövágószőlős önkormányzatával, Magyar Urán Zrt. néven. Abszurdnak tartják, hogy a 150 ezres Pécs kevéssé van beavatva a projekt előkészítésébe, holott a város alatt lejtős aknák futnának. A cég jelenleg is várja a tulajdonosi hozzájárulást az önkormányzattól a próbafúrásokhoz.
Elfogadhatatlannak tartják az LMP-nél azt az érvelést, hogy a Wildhorse cég üzleti titokra hivatkozva nem adja át Pécsnek a bányászati terveket tartalmazó részletes tanulmányát, holott elismerték, hogy az uránvagyonra vonatkozó adatok jórészt a régi uránbányáé voltak, tehát köztulajdont képeznek. A legmagasabb szintről is - beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt - olyan ígéretek hangzottak el, hogy Pécset bevonják a tervezett folyamatba, semmi sem történhet Pécs önkormányzata és polgárainak döntése nélkül.

A párt szerint a jelenlegi helyzet arra utal, hogy a Fidesz-kormánynak fontosabb a külföldi céggel való együttműködés mint az itt élő polgárok egészséges környezethez való joga. A kialakult helyzetre való tekintette az LMP megyei szervezete Páva Zsolt polgármesternél a Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop