Utazzunk figyelmesen és biztonságosan a pécsi autóbuszokon!

2021. szeptember 14. 16:52 2021. szept. 14. 16:52

A tanév megkezdésével a nyári időszakhoz képest többen indulnak útnak a városban nemcsak autóval, kerékpárral és gyalogosan, de a közösségi közlekedés járműveit is többen használják. A megnövekedett forgalom kapcsán a Tüke Busz Zrt. a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében fokozott óvatosságot és türelmet kér minden városban közlekedőtől. A közösségi közlekedésben figyeljünk egymásra és különösen a gyerekekre! - hívja fel a figyelmet a Tüke Busz Zrt.

A Tüke Busz Zrt. szakemberei úgy látják, hogy odafigyeléssel és körültekintéssel az autóbuszon történő utazásunk során is elkerülhetőek(lennének) a kisebb balesetek. Néhány egyszerű szabály betartása és praktikus tanács megfogadásával nemcsak magunkat tudhatjuk biztonságban, de követendő példát mutathatunk másoknak is.

Előfordul, hogy sok szatyorral és csomaggal a kezünkben alig kapaszkodunk, vagy füldugóval a fülünkben nem veszünk tudomást a közvetlenül körülöttünk történő eseményekről, hirtelen változásokról. A járművezetők egyes esetekben éppen mások vezetési hibájából eredő balesetveszélyes szituációt igyekeznek elhárítani, amikor hirtelen fékezésre kényszerülnek.

Egy-egy ilyen szituációban azonban utasként mi magunk is tehetünk azért, hogy az autóbuszokon elkerüljük, megelőzzük a kisebb baleseteket.

 

 

• A buszmegállóban és az autóbuszon történő utazás során is eltereli a figyelmünket a telefon, a fejhallgató és a head-set. A közvetlen környezetünkben keletkező zajok sok lényeges információt adhatnak számunkra, érdemes figyelnünk ezekre.

 

• Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és használjuk a kapaszkodókat. 

 

 

• Segítsük utastársainkat azzal, hogy a csomagokat, hátizsákokat, iskolatáskákat vagy a poggyászokat ne a mellettünk lévő ülésre tegyük utazásunk ideje alatt, így az üléseken mások is kényelmesebben és biztonságosabban tudnak utazni.

 

 

• Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat. Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre.

 

• A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmezetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad!

 

• Leszállást követően ne haladjunk át az álló autóbusz előtt vagy mögött az úttesten, mert a jármű takarásából az úttesten átmennirendkívül balesetveszélyes.