Vajon Baranyába is ellátogat Erdogan?

2019. november 5. 11:55 2019. nov. 5. 11:55

Három éve belengették, hogy jön Erdogan török elnök Baranyába, idén egyelőre nem tudni, hogy beugrik-e budapesti útja után a legtöbb török kori emlékkel bíró megyébe.

November 7-én, csütörtökön Budapestre látogat Recep Tayyip Erdogan török államelnök, hogy keblére ölelje hű uniós barátját, Orbán Viktort. 

Hivatalosan nem tudni, hogy mi miatt jön Erdogan Magyarországra, bár sejthető, hogy hadiipari és egyéb közös projektek állhatnak a háttérben, ugyanis alig pár napja derült ki a HVG cikkéből, hogy Orbán Viktorhoz közelálló cégén keresztül szerezhet török harcjárműveket a Magyar Honvédség. 

Erdogan látogatása ellen már a napokban tartottak egy tüntetést, azonban csütörtökön is várhatóak megmozdulások a török elnök ellen, lévén hogy Törökország - az Egyesült Államok és az ENSZ, valamint az EU asszisztálása melett - nemrég lerohanta a kurdok által az Iszlám Állam terrorszervezettől megtisztított és ellenőrzésük alatt tartott észak-szír területeket. 

Három évvel ezelőtt, 2016 szeptemberében Baranyába várták a török elnököt a szigetvári csata 450. évfordulójának alkalmából. Erdogan és egyre inkább iszlamista irányba tolódó hatalma ellen július közepén tört ki egy puccs, ám az államcsínyt másnapra leverték a kormányhoz hű erők, azóta tart a tisztogatási hullám az országban - a szigetvári csata 450. évfordulójára. A török elnök végül passzolta a baranyai kirándulási lehetőséget, és nem látogatott el sem a leghősiesebb városba, sem pedig Pécsre. 

A mostani látogatása kapcsán a Pécsi STOP megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy idén lehet-e számítani arra, hogy Erdogan esetleg bepótolja a három éve kimaradt lehetőséget. A minisztérium sajtóosztályát emailben és telefonon is megkerestük, ám egyelőre semmilyen választ nem kaptunk tőlük. 

 

Forrás: Pécsi STOP