Van, ahol önállóan, van, ahol az ellenzéki szövetségben indul a Momentum Baranyában

2019. augusztus 24. 16:27

Sajtótájékoztatón jelentette be a Momentum Pécsett, hogy az őszi önkormányzati választáson több településen is lesznek a pártnak jelöltjei, sőt polgármesterjelölt is akad majd Baranya megyében. Az is kiderült, hogy a megyei önkormányzati választáson saját listával indul a párt. 

Péderi Tamás és Nemes Balázs - Fotó: Pécsi STOP

Szombat kora délután tartott sajtótájékoztatót Pécsen a Megyeháza előtt Nemes Balázs, a Momentum pécsi származású országos szóvivője és Péderi Tamás, a párt Baranya megyei elnöke

Nemes Balázs elmondta, szombat reggel elsőként vették át a jelölőíveket a megyeházán, ezzel el is kezdték a gyűjtést a választásra (a jelöltajánlási és a kampányidőszak hivatalosan augusztus 24-én szombaton reggel indult el, részleteket itt lehet olvasni - a szerk.).

Péderi Tamás arra tért ki, hogy Pécsen és a nagyobb városokban a megyében az ellenzéki szövetségeken belül indulnak a Momentum jelöltjei, a cél pedig az, hogy leváltsák a fideszes városvezetéseket. 

Arról is beszámolt, hogy a megyei jogú város Pécset kivéve a megye településein a megyei önkormányzati listákra is lehet szavazni, itt a Momentum önálló listával indul el. Péderi az első a listán, a második Hidegkuti Szabolcs (aki a megyei alelnöke a pártnak, emellett Komlón ellenzéki jelölt is), a harmadik Wéber Viktor (aki Mohácson lesz közös ellenzéki jelölt), a negyedik Jovánovics Mihály, Nemes Balázs szerepel az ötödik helyen, Nemeskéri Katalin pedig a hatodik a listán.

A megyei elnök elmondta, több kisebb településen lesz önálló képviselő- illetve polgármesterjelöltje a Momentumnak, illetve Pécs mellett Komlón és Mohácson lesznek az ellenzéki összefogásban momentumos jelöltek. Dencsházán polgármesterjelöltet indítanak, de mindenhol törekednek a helyi ellenzéki aspiránsok támogatására. És bár a megyei önkormányzati választáson az ellenzéki pártok külön listával indulnak, azért továbbra is megmarad közöttük a kooperáció, így akár ellenzéki többség is összejöhet a választáson.

Péderi Tamás és Nemes Balázs - Fotó: Pécsi STOP

 

Újságírói kérdésre Péderi Tamás elmondta, Komlón már nagyon hamar kialakult az együttműködés az ellenzéki pártok között, Mohácson hárompárti szövetség (Demokratikus Koalíció, Jobbik és a Momentum) alakult, de ott civil jelöltek is lesznek, az egészet pedig a Márki-Zay Péterék által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja. Siklóson is kialakulóban van egy ellenzéki szövetség, ott még a megegyezés nincs aláírva. Szigetváron és Szentlőrincen a helyi független csapatokat támogatja a Momentum, valamint a jelenleg is regnáló független polgármesterek újrázását szeretnék elérni. Sásdon, Harkányban függetlenek vannak, ott külsős támogatóként áll be mögéjük a Momentum. Kisebb településeken, ahova nem hívták őket, ott ők nem avatkoznak be a helyi politikai életbe - magyarázta a megyei elnök. 

Egy másik újságírói kérdésre Péderi Tamás kitért arra ,hogy a megyei önkormányzatoknak vidékfejlesztésre és gazdaságfejlesztésre van ráhatása leginkább, ide még érkeznek nagyösszegű uniós források, szerinte ezeket viszont nem igazán használja fel jól a megyei önkormányzat. Példaként felhozta, hogy például Dencsházán az egyik településrészt - egy egykori majorságot - mai napig földút köt össze a településsel, holott 120 fő él ott. 

A klímaváltozásra való felkészülés a másik olyan pont, ahol a megyei önkormányzatoknak jobban készülniük kellene, Baranya ebből a szempontból is érintett, mivel erősen mezőgazdasági jellegű a megye. Emellett Baranya egyes részei erősen leszakadó környékek. A megyei közgyűlésben a Momentum azt képviselné, hogy az uniós és egyéb forrásokat a XXI. század kihívásainak megfelelő berendezésekre költsék el. 

Arra a kérdésre, hogy reálisan hány képviselőjük juthat be a megyei közgyűlésbe, Péderi Tamás úgy felelt, hogy kettő-három ember bejutásában bíznak, de a legjobb nyilván az lenne, ha mindenki bekerülne a megyei önkormányzatba.

Forrás: Pécsi STOP