Van-e mit titkolni a tanári fizetéseken?

2019. október 9. 15:55 2019. okt. 9. 15:55

A Népszava cikke szerint egy olyan titoktartási nyilatkozat került hozzájuk, melyben a székesfehérvári tankerület alá tartozó iskolák tanárainak még azt is megtiltanák, hogy a saját fizetésükről beszéljenek. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint a tanárok fizetése már alapból nyilvános, hiszen benne van a törvényben. 

A Népszava szerdán számolt be arról, hogy birtokukba került egy olyan titoktartási nyilatkozat, melyet a székesfehérvári tankerület alát tartozó pedagógusok kaptak meg, amely szerint ezen tanárok méga fizetésükről sem beszélhetnek eztán másoknak, ha aláírják ezt a nyilatkozatot. 

A lap szerint "a titoktartási nyilatkozatot aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra. Nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt. Mindettől csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság „a titok” kiadására kötelez. Máskülönben fegyelmi eljárást indítanak."

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivőjét, Nagy Erzsébetet, hogy Baranyában adtak-e ki a tankerületek ilyen jellegű titoktartási nyilatkozatot.

Nagy Erzsébet lapunknak elmondta, a PDSZ jogsegélyszolgálatához még nem érkezett ilyenről jelzés, így csak magára a sajtóhírre tud reagálni. 

Mint kifejtette, a munka törvénykönyvében foglaltakon túl a munkavállalói véleménynyilvánítás korlátozása, a munkavállalóval szembeni hatalmi pozíció érvényesítése a  jelenség, amely rendeltetésellenes joggyakorlat, és alaptörvényellenes. 

Hozzátette, a munka törvénykönyve 8. paragrafusa kimondja, hogy a munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat.

Nagy Erzsébet kitért a tanárokra vonatkozó dolgokra is: a pedagógusok esetében titoktartási kötelezettség áll fenn az intézménybe járó tanuló adataival összefüggésben is.

"Viszont a titoktartás nem terjed ki ugyanakkor a közérdekű adatokra és azok nyilvánosságára, valamint a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre.

Nem terjed ki olyan adatokra sem, amelyeknek közlése a munkáltatóra nézve nem jár hátrányos következménnyel. A pedagógusok illetménye ráadásul a köznevelési törvényben szabályozott, az abban megengedett differenciálást pedig szintén a törvény szabályozza, már pedig a törvényben foglaltak nyilvánosak. A illetmény vonatkozásában a munkavállaló az adatgazda, ebből következően a saját illetményét nyilvánosságra hozhatja, azonban ugyanezt a munkáltató vagy harmadik személy nem teheti közzé a munkavállaló hozzájárulása nélkül"

- válaszolta megkeresésünkre a szakszervezeti ügyvivő.

Forrás: Pécsi STOP