Vári szerint törvénysértő lenne, ha továbbra is részt venne a PSN vezetésében

2019. november 29. 14:43

Megy az adok-kapok Péterffy Attila polgármester és Vári Attila fideszes képviselő, volt polgármesterjelölt között. Vári ugyanis nemrég a PSN Zrt-ért aggódott, mivel hogy lemondása után nincs vezetője a cégnek. A polgármester szerint még dolgoznia kellene december közepéig, Vári szerint viszont ez törvénysértő lenne.

Fotó: Pécsi STOP

Mint ismert, Vári Attila, bár polgármesterjelöltként kikapott Péterffy Attila ellenében, listáról végül önkormányzati képviselői mandátumot kapott. Csakhogy, mivel a PSN Zrt. vezérigazgatói posztját is vitte, valamelyiket el kellett engednie a törvény értelmében, összeférhetetlenség miatt. 

Vári végül a képviselőséget választotta, a vezérigazgatói posztról pedig november közepén lemondott

Aztán november 22-én interjút adott a PécsiÚjság.hu-nak, amelyben többek közt arról beszélt, hogy mivel a városvezetés még nem jelölte ki az utódját, így jelenleg nincs vezérigazgató a cégnél, ez pedig több folyamatban lévő ügyet, a tao-támogatás helyzetét befolyásolja negatívan. 

Pár nappal később a városháza kiadta Péterffy Attila független polgármester közleményét. Péterffy szerint Vári nyilatkozata néhol félreérthető volt, ráadásul arról kapott értesítést, hogy Vári a lemondása, november 12. óta nem jár be a PSN-hez, munkajogviszonyával kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget.

"A levélben arról tájékoztattam Vári Attilát, hogy bár cégjogi értelemben vett vezető tisztségviselői jogviszonya lemondása következtében 2019. november 14-i hatállyal megszűnt, de a vezérigazgatói munkakörre létesített munkaviszonya 2019. december 15. napján ér véget munkavállalói felmondás jogcímén. Tekintettel arra, hogy a vezérigazgatói munkakörének ellátására 2019. december 15. napjáig köteles, felhívtam Vári Attila figyelmét arra, hogy biztosítania kell a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. működőképességét, munkaköréből fakadóan el kell lásson minden olyan tevékenységet, amelyre munkajogviszonya alapján köteles"

- írta Péterffy a közleményben, aki szerint nem a városvezetés hezitálása veszélyezteti a PSN-t, hanem hogy Vári nem tesz eleget a kötelességeinek.

Vári Attila november 29-én szintén levélben fogalmazta meg gondolatait az ügyről, amelyet a PécsiÚjság.hu közölt. 

Vári szerint törvénysértő lenne, ha ő továbbra is vezérigazgatóként tevékenykedne, levelében a következőképp fogalmazott:

"(...) az önkormányzati törvény értelmében önkormányzati képviselő nem lehet helyi önkormányzat által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

A fentiek értelmében amennyiben a felhívásban foglaltak szerint minden, a munkakörömhöz tartozó olyan tevékenységet továbbra is ellátnék, amelyekre a felmondás közléséig köteles voltam, egyértelműen az önkormányzati törvényt sértő módon járnék el. Mivel személyesen sem működhetek közre az ügyvezetésben, személyes közreműködéssel járó munkavégzésem a vezérigazgatói munkakörben jogszabályba ütközne.

Maga a Munka törvénykönyve is konkrétan nevesíti a munkáltatói utasítás megtagadásának a lehetőséget abban az esetben, amennyiben annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik."

Vári Attila levelében ezután felkérte Péterffy Attilát, hogy legyen kedves és tájékoztassa azokról a munkaköri feladatokról, amiknek a teljesítését elvárja tőle az önkormányzat, és amik ellátásával nem sérül az összeférhetelenségről szóló passzusa az önkormányzati törvénynek.

"Vezető állású munkavállalóként a kötetlen munkarend irányadó munkavégzésemre és éppen e kötetlenség hivatott biztosítani azt, hogy immár az önkormányzati képviselői feladataim mellett el tudjam látni a munkajogviszonyom megszűnésének időpontjáig a fentebb részletezni kért munkaköri kötelezettségeimet.

Végül felhívnám a figyelmét arra, hogy ellentétben a levelében állítottakkal az önkormányzatnak és Önnek a feladata biztosítani a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. működőképességét. Ön pedig tisztában van azzal, hogy lemondásom óta cégjegyzésre jogosult törvényes képviselője nincsen a PSN Zrt-nek .

Őszintén bízom abban is, hogy késlekedésük a jövőben nem fogja beárnyékolni a PSN Zrt-ről az elmúlt években kialakult képet"

- zárta levelét az olimpikon.

 

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Újság