Városinfó: július végére készül el a Ferencesek utcájának felújítása

2020. június 10. 15:56 2020. jún. 10. 15:56

Több témát érintő online városinfót tartott Péterffy Attila pécsi polgármester, előkerült a Ferencesek utcájának felújítása, a hulladékkezelés, a városi média, de a nyári táborok költségeinek megállapítására is kitért. Elhangzott, zajlik az önkormányzati lakáskoncepció összeállítása is.

A 7. online városinfót tartotta meg június 10-én, szerdán délután Péterffy Attila pécsi polgármester. Mint mondta, az elmúlt egy hónap fontos volt, az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, most már az újranyitásnál tart a város. 

Nyári táborok

A kapott kérdések közül egy sem vonatkozik a koronavírusra, de ezek előtt egy aktuális ügyet, a nyári táborokat hozta fel a polgármester. Mint mondta, az egészségügyi veszélyhelyzet még nem múlt el, ezért neki is több a terhe a megnövekedett hatáskörök miatt, és

"ezen munkák közben elkövetünk hibákat",

és ilyen hiba volt a nyári táborok költségszintje a polgármester szerint. 

A tisztánlátás érdekében hozzátette, még tavaly év végén határoztak úgy a költségvetés helyzete láttán, hogy a táboroknál és egyebeknél (sport és kulturális létesítmények bérbeadása) az önköltségi szintet legalább elérő díjat kell elkérniük a városi költségvetés javítása érdekében az igénybevevőktől. 

Ha egy önkormányzat a közvagyonnal gazdálkodva az önköltségi szint alatt ad bérbe, vagy nyújt szolgáltatásokat, akkor egyfajta gesztust gyakorol, azaz valamilyen elvek szerint különbezteti meg a pécsieket - magyarázta Péterffy. Ő azt a célt tűzte ki ebben a ciklusban, hogy a polgármesteri szubjektív "odaítélgetések" rendszerét megpróbálja a nullára visszaszorítani, hogy ne az legyen, hogy kvázi ingyen, vagy nagyon kedvező áron adjon át használatba intézményeket. Ezt a rendelkezést szavai szerint tavaly év végén kiadta, hogy önköltségi szint alatti táborozást nem fognak engedélyezni, de a hiba ott következett be - fogalmazta meg -, hogy a járványhelyzet alatt bekövetkezett gazdasági negatív hatásokat nem vették figyelembe, és a nyári táborok díjáról szóló rendelkezés így ment ki az ő aláírásával.

"A megemelt önköltségi szintet hirdettük ki, és ez hiba volt. Úgyhogy ezt a hibát belátom, éppen ezért az idei évben (...) nem fogunk emelést végrehajtani, jövőre azonban igen"

- mondta el a polgármester.

A másik nagy érdeklődést kiváltó ügy a PMFC helyzete, az NB II-be jutás, ezt a témát még a héten egy interjúban fogja érinteni.

Városfejlesztési kérdések

Az első kérdés a Ferencesek utcáján még az előző városvezetés által elkezdett felújítás kapcsán érkezett, hogy cserélik-e a kandelábereket. A polgármester elmondta, az előző városvezetés terveiben nem szerepelt a villanyoszlopok cseréje, ezt az új városvezetés foglaltatta bele a kivitelezési szerződésbe. Július végére a felújítás be fog fejeződni teljesen. 

Az Endresz György utca aszfaltozását és a forgalmi rendet is kérdezték, erre azt válaszolta Péterffy, hogy az önkormányzat nem tartja annyira rossz állapotúnak, hogy javítsák. A járvány és a költségvetés emiatti gyengülése keresztül húzta a terveket, ebben az évben a kátyúk és úthibák javítását tudják csak elvégezni. A Maléter Pál, Siklósi út, Kanizsai Dorottya utcák kereszteződése a Magyar Közút területe, a cég nyáron (július-augusztus) tervezi a burkolat javítását. A Fagyöngy utcában a csapadékelvezetést és a járdák állapotát firtatta egy kérdező, a polgármester elmondta, idén erre nem lesz lehetőség, más, sokkal rosszabb járdákát (Tímár utca, Papnövelde utca) fognak javítani. 

Az Angster utca és Bárány út kapcsán is jött kérdés, ennek kapcsán Péterffy Attila elmondta, továbbra is terv, hogy az útfelbontások kapcsán a közműszolgáltatók munkálatait legalább két évre előre össze kívánják hangolni. A Magyarürögi-vízfolyás rendezés is felmerült kérdésként, a polgármester elmondta, ez - és két másik patakmeder rendbetétele - a projekt még az előző városvezetés alatt indult, és uniós forrásból finanszírozzák, de most úgy tűnik, hogy a háromra egyszerre nem lesz elég a keret, ezért súlyoznak és kettő projektet tudnak megvalósítani. A harmadik projektnél a Biokom segítségével kívánják rendezni a helyzetet. 

A Mártírok útjának aszfaltminősége kapcsán is jött kérdés, a polgármester úgy válaszolt, hogy ez is még az előző városvezetés idején indult beruházás, ott három önkormányzati cég végeztette egy vállalkozóval az aszfaltozást. Itt egy műszaki ellenőrt fognak felkérni, hogy lássák, miért nem sikerült jól a beruházás.

A Tüzér utcai volt MSZP-székház és a mellette lévő volt könyvtár épületei magántulajdonban vannak, de a könyvtár alatti telek önkormányzati tulajdonú, ezt a tervek szerint még az idén elárverezi a város. 

Folyamatban van az önkormányzati lakáskoncepció összeállítása, ez majd ki fog térni a Zsolnay Vilmos út-Major utca környéki önkormányzati ingatlanokra. A koncepció kapcsán elöljáróban a polgármester elmondta, egyes ingatlanokat majd felújítanak, van amit eladnak, van amit lebontanak - mivel még nincs kidolgozva a koncepció, és a társadalmi egyeztetés sem volt, így erről bővebbet nem tudott mondani. 

Felmerült egy ötlet, hogy a Szent István térre kellene egy játszótér, a polgármester viszont azt mondta, hogy nincs ilyen a tervben.

Szemétszállítás

A hulladékudvari korlátozások kapcsán jött kérdés, hogy mikortól szűnnek meg ezek. A polgármester elmondta, a Dél-Kom a járványhelyzet idején a munkatársainak védelmében hozta meg a korlátozásokat, de június 2-től mindhárom hulladékudvart korlátozások nélkül lehet használni.

A Gyöngy utca elején évek óta gyűlik a hulladék, a Biokom jövő hét péntekig lekaszálja a telket, és megkezdik a szeméthalom elszállítását is, ez legalább két hetet fog igénybe venni, mert sok a hulladék.  A Biokom közlése szerint a mecseki utcákban bővítik a zöldhulladék elszállítását, erről a lakókat július-augusztus folyamán értesítik - sorolta a kérdéseket és a válaszokat a polgármester.

Három kérdés a helyi médiáról

Az első kérdező arról érdeklődött, hogy miért kéthetente jelenik meg a Pécsi Hírek, erre Péterffy Attila azt válaszolta, hogy a választáskor a lapot kiadó cég veszteséges volt, ezért javasolta a cég vezetése takarékoskodásból, hogy kéthetenkénti lapkiadásra térjenek át. De szükség lesz a heti megjelenésre, egyelőre azon dolgoznak, hogy miképp tudják minél kisebb önkormányzati finanszírozással ezt megoldani. Egy másik kérdésben azt firtatták, hogy miért Győrben nyomják a lapot. A polgármester válasza szerint ezt még az előző városvezetés idején döntötték el, 2021 márciusáig szól a szerződés, és igen jó áron lehet nyomtatni, a minőséggel sincs probléma, így nem hiszi, hogy felbontják a szerződést idő előtt. 

A harmadik kérdés a Pécs TV heti öt híradójának hosszát keveselte, a polgármester szerint a negyedórás híradó megfelelő, de gondolkodnak a műsorrend átalakításán, minél kevesebb önkormányzati támogatás mellett. 

Egyéb kérdések csoportja

Jár-e visszatérítés a parkolás ingyenessé tétele kapcsán a bérleteseknek, és ezt ki adná vissza és azt hogy lehetne a városnak megkapnia? - szólt a kérdés. A polgármester szerint egy visszatérítés esetén, mivel a kormány rendelte el azt, a kormánynak kell(ene) megtérítenie. A Belügyminisztériumnak ezt a kiesett összeget is jelezték azon összegeknél, amelyek a védekezési költségeket kiteszik. A kormány válaszát várják, ha lesz ilyen visszafizetés, akkor az a terv, hogy a járványhelyzet idejére visszatérítik a költségeket.

A helyi közműszolgáltatókkal való elégedettséget vizsgáló közvéleménykutatást szeretnék továbbra is fenntartani, de nem a szolgáltatókkal fogják ezt végeztetni, hanem az önkormányzat gondoskodik erről. 

A Kertváros-Uránváros közti buszok, főképp az 1-es járatnál a kérdező azt tapasztalta, hogy egyre többen vannak rajta reggelente, indokolt lenne sűríteni. Péterffy Attila elmondta, a Tüke Busz már monitorozta a helyzetet, egyelőre nem látták indokoltnak a sűrítést, de folyik még a vizsgálat. Hozzátette, a maszk viselése kötelező a helyi járatokon, de az egbymástól tartott másfél méter betartása már csak javallott, nem kötelező.

Egy másik kérdező a fogorvosi körzetek újraosztását kérné (mert Pécs-Somogyból a Garai utcába kell járnia), ennek kapcsán a polgármester elmondta, anno az előző városvezetés is jelezte, hogy ez nem jó, de a kormányhivatal megadta rá az engedélyt. De most akkor ezt a panaszt továbbítják. 

Egy másik kérdésre (hogy mikor használhatják a Hullám fürdőt a 60 éven felüliek) a polgármester elmondta, 9-10 óra között csak a 60 év felettiek használhatják a fürdőt, 10 órától este 7-ig pedig minden korosztály, a 60 éven felüliek is.

Az utolsó kérdés az új vásárcsarnokra vonatkozik. Erről azt mondta Péterffy Attila, hogy már korábban kértek az irányító hatóságtól egy belső forrásátcsoportosítást, de még mindig nem érkezett válasz erre. 

A polgármester az online városinfó végén elmondta, várják, hogy a kormány bejelentse az egészségügyi válsághelyzet végét, ez például az önkormányzatot úgy érinti, hogy június 23-án már fizikailag is össze tud ülni a grémium. Hogy lesz-e még szükség az online városinfóra, azt most még nem tudja megmondani, a terv az, hogy körülbelül negyedéves bontásban a város különböző területein élő polgármesteri fogadóórákat fognak szervezni. 

 

Címlapi kép: Facebook/Péterffy Attila/részlet az élő videóból

Forrás: Pécsi STOP