Városinfó: újra megválaszolta a pécsiek kérdéseit Péterffy Attila - videó

2021. április 1. 19:49 2021. ápr. 1. 19:49

Március 21-ig várta a pécsiek kérdéseit Péterffy Attila polgármester, aki ezúttal újra az Online Városinfó keretein belül válaszolta meg azokat április 1-jén. Az erről szóló videót közösségi oldalán osztotta meg, s mint Facebook posztjában írta minden eddiginél több, összesen 70 kérdés futott be hozzá, éppen ezért úgy döntött, hogy két részletben válaszolja meg azokat. Most az első felvonásban a Pécset érintő friss hírekről, illetve a a koronavírussal, a költségvetéssel, a városüzemeltetéssel és a városfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekre adott választ.

A polgármester a felvétel legelején elmondta, hogy a februári tájékoztatója óta elkezdődtek a tárgyalások a kormánnyal a járvány, illetve a kormányzati intézkedések miatt a lecsökkent önkormányzati bevétel kompenzációjáról. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

"Pécs önkormányzatának bevételei ezek miatt az okok miatt 5,77 milliárd forinttal csökkentek, ennek az összegnek a teljes kompenzációját várjuk a kormánytól. Döntés várhatóan májusban lesz a kérdésről"

– mondta a polgármester.

Továbbá kiemelte, hogy a járvány nem enged a szorításából, azonban az önkormányzat igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy a fertőzés terjedésének ütemét lassítani tudja, illetve az is prioritást élvez, hogy minél több pécsi életét megóvják és segítsék a helyi cégeket a túlélésben. 

Péterffy arról is beszélt, hogy megkezdték a játszóterek fertőtlenítését, a tömeg elkerülése érdekében pedig korlátozták a vásártér forgalmát, emellett pedig újabb kedvezményeket adtak a járvány által leginkább sújtott pécsi cégeknek. 

"A közterületi maszkhasználat sokak által bírált szigora pedig, úgy vélem, hozzájárult ahhoz, hogy más nagyvárosokhoz képest Pécsett jobban sikerült kordában tartani a vírus terjedését. Minden nehézség ellenére sikerült biztosítanunk az önkormányzat, az intézményeink és a cégeink folyamatos működését, ezt óriási eredménynek tartom"

– mondta.

Ezen túlmenően pedig hangsúlyozta, hogy a járvány ellenére a városvezetés vállalásai közül többet is sikerült teljesíteni az utóbbi időben. Példának okán létrehozták a városi tőkealapot, ami a járvány utáni újrainduláshoz kedvező feltételekkel biztosít a pécsi cégek számára, ennek részelteiről itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk. Emellett beszélt arról is, hogy a világ egyik legnagyobb gazdasági tanácsadó cége az Ernst & Young is irodát nyit Pécsett, mint megírtuk a cég városunkba való terjeszkedése valódi mérföldkőnek számít. Ennek kapcsán Péterffy most a városinfón azt mondta: "A város gazdaságfejlesztésének motorja lehet a következő időszakban."

A városinfó itt nézhető vissza: 

 

Ezt követően a polgármester a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre felelt, melyben segítségére volt  Cserfainé Dr. Kovács Ágnes, az önkormányzat egészségügyi referense. 

A válaszokból megtudhattuk, hogy vannak tényszerű adataink a járvány terjedéséről, azonban ezek nem hivatalos helyről származnak, mivel az önkormányzat vezetése továbbra sem kap erről hiteles tájékoztatást a kormány illetékes hatóságaitól. Ezért ezeket az adatokat nem tehetik közzé. Cserfainé Dr. Kovács Ágnes azonban elmondta, hogy a járvány harmadik hulláma alaposan próbára teszi a pécsi kórházakat. 

Elmondta, hogy arról persze vannak adataink, hogy mennyi fertőzött van a megyében, de ezt bárki elérheti a koronavirus.gov.hu oldalon keresztül is, hiszen a reggeli órákban napra nap frissítik a megyei térképet. 

"A megyei kórház épületében kialakított COVID-központ mellett immár a 400 ágyas klinika több osztályán is fertőzötteket kezelnek, és újabb osztályok kialakítását kezdték meg." 

- árulta el Cserfainé Dr. Kovács Ágnes, aki arról is beszélt, hogy a klinikai munkatársak mellett már rezidensek, és végzős orvostanhallgatók, valamint önkéntesek is dolgoznak a betegellátásban. A betegellátás az ő munkájuknak köszönhetően stabil. Erőfeszítéseiket az egészségügyi referens minden pécsi nevében megköszönte. Tovább kiemelte, hogy most mindennél fontosabb a járványügyi előírások betartása vagyis viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, fertőtlenítsünk és kerüljük a tömeget. 

Kérdésre adott válaszként arról is beszélt, hogy az oltási program  végrehajtása kormányzati feladat, ennek részleteire, így arra, hogy milyen és mennyi vakcinát kapnak a háziorvosok, az önkormányzatnak nincs rálátása.

Cserfainé Dr. Kovács Ágnes után Péterffy Attila válaszolt a koronavírus intézkedések kapcsán feltett kérdésekre. 

„Ellenőrzik-e a tereket és a parkokat? Igazi vírusfertőzési lehetőségek vannak például a Sétatéren, ahol összetolt padokon és a fűben ülve is nagyobb társaságok jönnek össze, maszk nélkül esznek-isznak és zenét bömböltetnek. Papírpoharak, csikkek szanaszét.” - hangzott el az első kérdés, melyre Péterrfy azt felelte, hogy köszönik a jelzést, a területet a közeljövőben gyakrabban fogják ellenőrizni. A köztisztaságot egyébként a közterület-felügyelet járőrei ellenőrzik, míg a járványügyi szabályok betartását viszont nem az önkormányzat, hanem a rendőrség és a honvédség ellenőrzi. Továbbá arról is beszélt, hogy az operatív törzs kérésének eleget téve az elmúlt héten megkezdték a 145 pécsi játszótér fertőtlenítését. 

A kérdésre, hogy miért korlátozzák a Vásártér forgalmát a polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak három célt kell összehangolnia: egyrészt azt, hogy a pécsiek ellátása alapvető élelmiszerekkel folyamatos legyen, másrészt azt, hogy a helyi vállalkozások működését biztosítani lehessen, és harmadrészt azt, hogy ne alakuljanak ki fertőzési gócok a városban. Ennek értelmében a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetőjének javaslatára azért döntött a Vásártér korlátozása mellett, mert így látta biztosítottnak a fenti három cél elérését, vagyis azt, hogy az árusok egy része árulni tudjon, a pécsiek a legalapvetőbb élelmiszerekhez hozzájuthassanak, de a járvány terjedése ne gyorsuljon föl.

"A Vásártéren egy forgalmasabb napon akár 10 ezer ember is megfordulhat, a tömegben a megfelelő védőtávolság nehezen vagy egyáltalán nem tartható."

 

- mondta. 

Ha rosszabbra fordul a helyzet, és teljes kijárási tilalmat rendelnek el, akkor fel van készülve a város az idősek és a helyhez kötöttek azonnali megsegítésére? Van kész akcióterv, amit aznap életbe lehet léptetni? - hangzott el az újabb kérdés, ennek kapcsán pedig Péterffy úgy felelt: "A szociális intézmények és szervezetek vezetői az önkormányzat koordinációjában rendszeresen egyeztetnek a járvány okozta, szociális ágazatot terhelő problémák megoldásáról. Egymással együttműködve többféle, közös megegyezésen alapuló forgatókönyvet is kidolgoztak, attól függően, hogy milyen súlyossá válik a járvány. Az intézkedési terveket folyamatosan frissítik, és ha szükséges, azonnal életbe léptetik."

 

„Ahogy a tavaly tavaszi első hullám idején a PAPI-programmal, úgy ősszel és most sem hagyunk magára senkit, segítséget nyújtunk azoknak, akik ezt kérik tőlünk”

 

– mondta, és arra kérte a pécsieket, hogy  mindenki figyeljen jobban oda a környezetében élőkre, és ha azt tapasztalják, hogy valaki segítségre szorul, akkor ezt jelezze az önkormányzat szakemberei felé a területi szociális központok diszpécserszámain.

Péterffy ezt követően a költségvetés, a városüzemeltetés, illetve a városfejlesztés kapcsán válaszolta meg a hozzá beérkező kérdéseket. A teljes felvétel itt nézhető vissza: 

 

A polgármester közösségi oldalán közzétett posztjából kiderül, a videó második részére április második hetében kerül sor, akkor fog válaszolni a többi beérkezett kérdésre. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Arra az esetre, ha nincs idejük végignézni a teljes Online Városinfót, de egy-egy téma jobban érdekli Önöket, úgy az alábbi listában megtalálják, hogy hol kezdődik az adott téma a videóban: 

  • AKTUÁLIS PÉCSI HÍREK: 0’01” 
  • COVID (Dr. Kovács Ágnes, az önkormányzat egészségügyi referense válaszol a kérdésekre): 3’30”
  • COVID INTÉZKEDÉSEK: 11’13”
  • KÖLTSÉGVETÉS: 21’41”
  • VÁROSÜZEMELTETÉS: 26’20”
  • VÁROSFEJLESZTÉS: 44’02”

 

Címlapkép: Péterffy Attila - Facebook videó