Végelszámolással szüntettek meg Bánki Erikhez köthető cégeket

2020. január 22. 14:17 2020. jan. 22. 14:17

Két olyan céget is végelszámolással szüntettek meg tavaly, melyekben a Parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Eriknek is volt tulajdonrésze.

Az Mfor.hu cikke szerint végelszámolással szűnt meg tavaly az RHP Kreatív Szolgáltató Betéti Társaság, illetve az Envi Consult Tanácsadó Betéti Társaság - előbbi 2019. áprilisában, az utóbbi pedig tavaly júliusban jutott erre a sorsra. 

A két cégben az a közös, hogy a Parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Eriknek tulajdonrésze volt a vállalkozásokban, az RHP-t már tavaly is úgy szerepeltette a baranyai fideszes politikus a vagyonnyilatkozatában, mint ami végelszámolás alatt áll. 

Ezekben a cégekben a cikk szerint 

"látszólag semmilyen érdemi tevékenység nem folyt, mérlegadatok sem szerepeltek a nyilvántartásokban, mégis volt olyan év - 2015 - amikor összesen 28 millió forintot tudott kivenni ezekből a cégekből a parlamentnek leadott vagyonnyilatkozata szerint. (Ez - mármint a cégekből származó bevétel feltüntetése - a későbbi vagyonnyilatkozatokból már hiányzik, ami alapértelmezésben azt jelenti, hogy a képviselő nem vett ki pénzt ezekből az érdekeltségeiből.)"

Bár ugyan a korábbi években ennél a két cégnél nem volt elérhető leadott mérleg, a végelszámolás miatt úgynevezett záró beszámolókat kellett most készíteni. Ezekből derült ki, hogy az Envi Consultnak 2019. január 1. és augusztus 14. között 0, azaz nulla forint volt az értékesítés nettó bevétele, ami mellett -31 millió forintos üzemi, azaz adózott eredményt ért el. Az RHP 2019. január 23. és április 30. közötti beszámolójában minden soron 0, azaz nulla forint szerepel - írja az Mfor.hu.

A cikk szerint ugyanakkor maradt még cége Bánki Eriknek, nem is egy: működik még a Bábamad Kft. (amely a 2018-as évet 2,6 milliós vezteséggel zárta), a Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Kft. (ez a cég 2018-ban 202,,7 millió forintos nettó értékesítési bevétel mellett -85,4 milliós adózott eredményt produkált), és ott van még a BA-Agrár Kft is (amelynél "a közel 70 milliós értékesítési bevételre 44,2 milliós adózott eredmény jutott" a cikk szerint).

Ezek mellett Bánkinak külföldön is vannak érdekeltségei, Erdélyben például úgy tudott kiszállni egy veszteségessé váló projektből, hogy azon ő keresett. Ingatlanokat is elfelejtett már beleírni a vagyonnyilatkozatába, de cégeket is ki-kihagyott belőle. Az uniós és magyar közpénzek elől sem sikerült elugrania az elmúlt években.

 

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu