Viharos széllel, zivatarokkal érkezik a hidegfront pénteken, másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranyára

2020. szeptember 24. 15:46 2020. szept. 24. 15:46

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint egy hullámzó hidegfront éri el térségünket pénteken északnyugat felől, a déli, kora délutáni óráktól kezdve előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd késő délután, este a középső országrészben, éjszaka pedig már keletebbre is többfelé számítani lehet zivatarok kialakulására.

A hét utolsó munkanapján főként a Dunántúl déli és középső részein alakulhatnak ki hevesebb zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás (20-30 mm), viharos széllökések (70-90 km/h) és akár jégeső is kísérheti. 

A prognózis szerint az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, a felhőszakadások mellett péntek éjfélig a Dunántúl északi megyéiben is eső, zápor formájában 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze.

A meteorológiai szolgálat a zivatarok miatt első és másodfokú figyelmeztetést adott ki, emellett a várható felhőszakadások miatt is sárgul több megye. Baranyára és Somogyra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható égzengés miatt, de a felhőszakadásokat sem ússza meg várhatóan a térségünk.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Pénteken még 25-30 fok közötti hőmérséklet-maximumokra van kilátás, az Északi-Középhegységben ennél hűvösebb lehet. 

Szombaton már nem lesz ilyen jó idő. Eleinte erősen felhős vagy borult idő lesz, majd napközben a Dunántúlon már elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet.

Az éjszaka folyamán sokfelé várható kiadós eső, keleten helyenként még zivatar is, napközben azonban a csapadékzóna fokozatosan az északkeleti, keleti megyék fölé helyeződik, így reggelre a Dunántúlon és a középső megyékben fokozatosan megszűnik az eső. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 19 fok között alakul, az északnyugati megyékben lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 14 és 18 fok között valószínű, de a Tiszántúlon reggel, délelőtt még 19, 22 fok is lehet.

Vasárnap közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Hajnalban a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon pára, foltokban köd képződhet. Az északkeleti megyékben is egyre kevesebb helyen várható eső, másutt - nagyobb eséllyel délnyugaton - helyenként kisebb záporok alakulhatnak ki.

A nyugatias szél megerősödik, a Zemplén térségében viharos erejű széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között valószínű, nyugaton lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP