Világörökségi helyszínek újulnak meg Pécsett

2021. július 13. 18:40 2021. júl. 13. 18:40

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír.

Ennek érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztése tárgyú programra 2017. szeptember 20-án nyújtott be pályázatot. A projekt a 2018. január 10-én kelt támogatói döntés értelmében 900 000 000 Ft Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A projekt célrendszere az alábbi értékek mentén illeszkedik a felhívásban megfogalmazott célokhoz: 

  • A világörökségi helyszíneken található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, védelme, bemutatása azok látogathatóvá tételével (a fejlesztés segítségével 2 új világörökségi helyszín válik mindenki számára láthatóvá), illetve turisztikai funkció kialakításával valósuljon meg és hosszú távon, gazdaságilag fenntarthatóan működjön.

  • Komplex és interaktív szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítása, a látogatószám növelése, valamint a látogatói körülmények jelentős javítása.

  • Üzleti lehetőség biztosítása közvetlenül és közvetve kis- és középvállalkozásoknak, valamint az erős multiplikátor hatásokkal rendelkező turizmus iránti kereslet további növelése, ami jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is.

A kivitelezés során a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák vonatkozásában építési/kivitelezési és restaurátori munkák valósulnak meg, továbbá a projekt eredményeképpen az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá válnak. Mivel a fejlesztési terület három különböző helyszínen található, így a kivitelezési munkálatokat is három részre bontották:

  • az Apáca utca 8. sz. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása, restaurálása;

  • a Cella Septichora Látogatóközpont épületének átfogó felújítása;

  • az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása.

A projekt fontos eleme még a mindhárom helyszínt érintő komplex kiállítás- és multimédiafejlesztés, amely a látogatók részére modern múzeumpedagógiai eszközök, animációk és makettek segítségével mutatja be a korhű emlékeket.

A munkaterület átadás-átvétellel az Apáca u. 8. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása indul meg. A kivitelezés során az ingatlanon a homlokzat felújítása, szigetelési és vízelvezetési problémák megszüntetése, valamint restaurálási munkák valósulnak meg. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Címlapkép: Cella Septichora, Google Maps