Villányi csomópont nélkül építik meg az M6-ost a határig

2018. december 25. 17:10 2018. dec. 25. 17:10

A Magyar Közlöny ünnepi száma szerint megépül az M6-os autópálya a horvát határig, de a villányi csomópontot kivették belőle. Ez azonban még odébb van, korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása nyomán azt írtuk, 2020 végére sem fejezhetik be a sztrádát.

A Napi.hu szúrt ki egy közlekedési salátarendeletet a Magyar Közlönyben, melynek egy melléklete módosítja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások listáját.

Ebből derült ki, hogy az M6-os rengetegszer megígért befejező, mintegy 20 kilométeres szakasza most már tényleg, tutira, frankón, becsszóra, hótziher megépül. Nem lesz benne azonban a korábban tervezett villányi csomópont, így anélkül fut majd Bóly és Ivándárda között.

Októberben lapunk arról cikkezett, hogy az M6-os hiányzó szakasza hitelből épülhet meg. Mint írtuk, a kormány 73 milliárd forintnyi euró hitelt vett fel az Európai Beruházási Banktól. Varga Mihály pénzügyminiszter akkor arról beszélt, ezt az összeget a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország, közlekedés fejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére. Ennek során több autópálya és autóút fejlődne, köztük az M6-os is. Az M6-os hiányzó szakaszának utolsó ismert költségbecslése 69,2 milliárd forintról szólt.

A mostani hír ellenére nem mostanában repeszthetünk le a horvát határig az M6-oson. Februárban a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása nyomán arról számoltunk be, a jelek szerint 2020 vége előtt nem készülnek el a hiányzó aszfaltcsíkkal. A befejezésről Orbán Viktor is úgy nyilatkozott márciusban, hogy a következő ciklus egyik célkitűzése.